Haal meer uit de cijfers van je zeugenboekhouding
Je kan heel wat cijfers registreren en bijhouden in je zeugenboekhoudprogramma. Achteraf kan je hier heel wat belangrijke info uithalen: over de prestaties van je zeugen en over de sterke en zwakke punten in je bedrijfsvoering.
Er bestaan verschillende programma’s die je hierin kunnen ondersteunen, dit kan via pc of via een app op je smartphone. Om je wegwijs te maken in deze programma’s, organiseert Inagro samen met DGZ een workshop rond hoe je meer kan halen uit je zeugenboekhouding en hoe de verschillende programma’s werken. Deze workshop gaat door op vrijdag 12 juli, in Inagro.
Ken de werking van je programma
Elke zeugenhouder registreert gegevens rond inseminaties, worpprestaties, opruimen van zeugen,… Veelal gebeurt dit eerst op papier en wordt dit op een rustiger moment ingegeven in een programma op de pc. Anderen hebben een app geïnstalleerd op hun smartphone en registreren alles direct in de stal.
Achteraf wordt er echter (te) weinig gekeken naar deze gegevens, vaak door tijdsgebrek, maar vaak ook door te weinig kennis van het programma. Elk programma werkt anders en niet altijd worden analyselijsten op dezelfde manier gegenereerd of weergegeven. Kennis van de werking van je programma is dus belangrijk. Raadpleeg dus zeker de helpdesk als je vragen hebt. Een demonstratie van de verschillende programma’s wordt gegeven in de workshop op 12 juli.
Welke cijfers zijn belangrijk en hoe interpreteer je ze?
productiegetal
Vaak wordt in eerste instantie naar het productiegetal gekeken. Dit is het product van het aantal gespeende biggen per zeug per jaar en het aantal keren dat de zeug werpt per jaar (worpindex). Dit cijfer hangt af van veel factoren. Het aantal levend geboren biggen, de uitval in de kraamstal, het aantal verliesdagen, het bevruchtingspercentage,.. spelen hier zeker een rol in, maar ook de conditie van de zeugen, het stalklimaat, de spermakwaliteit, de pariteit, de verlegstrategie,.. zijn hierin belangrijk.
vind oorzaken in de cijfers
Sommige oorzaken kan je door een goede analyse uit je zeugenboekhouding halen, andere dan weer niet. Door cijfers goed te analyseren en te bekijken, kan je mogelijks vinden wat aan de basis ligt van de tegenvallende resultaten en kan je je management bijsturen. Vind je de oorzaak niet terug in de zeugenboekhouding, zoek dan verder. Raadpleeg hierbij zeker ook je bedrijfsdierenarts of andere adviseurs.
En tot slot…
Als je de cijfers bekijkt en wil interpreteren:
- houd er dan rekening mee dat dit gemiddelden zijn (op jaarbasis, per groep, per periode). Eén of enkele “slechte” zeugen kunnen dit gemiddelde sterk beïnvloeden en geven soms een vertekenend beeld.
- Denk er ook aan dat bepaalde problemen (zoals een PRRS-uitbraak) vaak maar laat tot uiting komen in de cijfers van je zeugenboekhouding. Sommige problemen kunnen dus lang blijven aanslepen in deze cijfers.
Kom jij ook naar onze workshop?
De workshop en de begeleiding bij je kraamstalmanagement kaderen in het project “Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen”. Dit project kwam tot stand met de steun van www.vlaanderen.be/pdpo en www.ec.europa.eu/agriculture/ en de provincie West-Vlaanderen.