Gratis advies voor (gras)klaverteelt
Ondanks het enorme belang van gras in ons landbouwareaal, verdwijnt de aandacht voor de teeltechniek en uitbating van gras(klaver). Er is veel meer aandacht voor gewassen zoals maïs, tarwe en aardappel. Succesvol grasklaver telen kent enige uitdagingen. Om telers te helpen, richtte het relance-project Gras@vies een gratis adviesdienst op.
Gras is bij uitstek de grootste teelt in Vlaanderen. De oppervlakte permanent en tijdelijk grasland in Vlaanderen bedraagt maar liefst 220.000 ha. Er is ook 20.000 ha grasklaver en 1.880 ha kruidenrijk grasland. (Gras)klaver is minder populair, en toch valt er heel wat opbrengst en efficiëntiewinst te boeken. Zo kan je meer eiwit van eigen grasland oogsten en kan je met grasklaver besparen op kunstmest.
PVL Bocholt, Hooibeekhoeve, ILVO, Inagro en Pibo-campus bundelen hun kennis samen in een adviesdienst voor landbouwers. De onderzoeksinstellingen geven telers ondersteuning om van grasklaver een succesverhaal te maken en de eiwitvoorziening van eigen bodem te versterken. Landbouwers Marc Mijnendonckx, Koen Op ’t Roodt en Hans Peeters, stapten al mee in het project.
Kan je advies gebruiken?
Teel je grasklaver? En wil je verbetering op vlak van grasopbrengst, graskwaliteit, kunstmestgebruik, grasland kostprijs, inkuilresultaat of voederwaarde? Meld je dan aan bij Ellen versavel van Inagro of een contactpersoon bij de andere partners:
- Inagro: ellen.versavel@inagro.be
- Hooibeekhoeve: frederik.faveere@provincieantwerpen.be
- ILVO: johan.dedijn@ilvo.vlaanderen.be
- Pibo: femke.moors@pibo.be
- PVL: stef.keppens@pvl-bocholt.be