Energieopbrengst zonnepanelen breekt records
Energiekosten maken een aanzienlijk deel uit van de uitgaven in de landbouwsector. In tijden van hoge elektriciteitsprijzen is het interessant om zelf energie te produceren. Met 578 nieuwe zonnepanelen op drie verschillende loodsen heeft Inagro belangrijke stappen gezet in de richting van hernieuwbare energie. Dit initiatief sluit aan bij de energiedoelstellingen van de Vlaamse Overheid, die de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de CO2-uitstoot drastisch moeten verminderen.
Dubbele productiecapaciteit
Zonnepanelen vormen een belangrijke bron van groene energie in Vlaanderen. Op onze proefboerderij voor biologische landbouw liggen al geruime tijd zonnepanelen, maar deze zomer werd ook het dak van de polyvalente loods, de bioloods en de serreloods grotendeels bedekt. De extra zonnepanelen hebben een totaal vermogen van 252 kWp en zijn verbonden met 185 kW aan omvormers. Inagro kon zo de productiecapaciteit verdubbelen.
Gemiddeld genomen verbruikt Inagro jaarlijks 1500 MWh aan elektriciteit. Vooral de witloof- en champignonteelt zijn grote energieverbruikers. Ter vergelijking: dat is 400 keer hoger dan in een gemiddeld Vlaams gezin, waar de energieconsumptie 3500 kWh per jaar bedraagt.
Nulverbruik door zonne-energie
De resultaten lonen de moeite: begin september zat de stroomopbrengst van de panelen op het hoogste peil, waardoor Inagro op zonnige dagen tussen 8u en 20u in de eigen energiebehoefte kan voorzien.
Verdere stappen richting vergroening
De installatie van de extra zonnepanelen werd gelijktijdig uitgevoerd met de renovatie van de pocketvergister, die eind juli in een nieuw jasje werd gestoken.
Zonne-energie en energie uit biomassa zijn niet de laatste stappen naar vergroening. Inagro kreeg een vergunning voor de installatie van een middelgrote windmolen, een toepassing die in de toekomst vaker zal worden ingezet in landbouwbedrijven.