Eerste resultaten over bevraging hernieuwbare energie
Binnen het Europese Value4farm-project zijn de eerste resultaten vrijgegeven, die wijzen op een verschuiving naar duurzamere landbouwpraktijken. Dit project focust op de integratie tussen voedsel- en energieproductie op landbouwbedrijven. De afgelopen maanden zijn gegevens verzameld van 170 landbouwers uit België, Denemarken, IJsland, Italië en Polen. Aansluitend werden in elk van deze vijf landen discussiegroepen georganiseerd. Het doel? De huidige praktijken en energiebehoeften van Europese landbouwers in kaart brengen.
Energiebronnen in de schijnwerpers
Uit de resultaten blijkt dat warmtekrachtkoppeling de kroon spant als techniek om hernieuwbare energie te integreren (96%), gevolgd door zonne-energie (58%). Regionaal gezien zijn er aanzienlijke verschillen in energiegebruik, zoals de voorkeur voor warmtekrachtkoppeling in Italië, terwijl Denemarken voornamelijk kiest voor energie uit biomassa. Opvallend is dat zonnepanelen in België voornamelijk geïnstalleerd worden op gebouwen en ongebruikte grond, het gebruik van agrivoltaïsche systemen blijft eerder beperkt.
Financiële overwegingen zijn doorslaggevend
De marktbevraging wijst uit dat een groot aantal landbouwers overweegt om de komende vijf jaar te investeren in hernieuwbare energie. Zonne-energie, warmtepompen en biogasinstallaties staan bovenaan hun prioriteitenlijst.
Hoewel duurzaamheid voor velen van belang is, benadrukken landbouwers dat winst en bedrijfszekerheid hun belangrijkste focus zijn. Om de overstap naar hernieuwbare energie te maken, spelen financiële overwegingen een sleutelrol, met drijfveren zoals subsidies (84%), de stijgende energiekosten (49%) en voordelige leningen (43%).
Vraag naar kennis en ondersteuning
De bevraging onthult een sterke roep om gespecialiseerde ondersteuning en kennis die is afgestemd op de verschillende landbouwsystemen. Naast financiële stimulansen blijken niet-financiële factoren zoals toegang tot de juiste informatie en advies (33%) en live demonstraties op boerderijen (24%) van onschatbare waarde.
Bij toekomstige trainingen tonen boeren bijzondere interesse in het diversifiëren van hun gewasrotaties, een beweging die nauw verbonden is met de uitdagingen van klimaatverandering. Opvallend is dat 58% van de respondenten aangeeft te overwegen of al gediversifieerd heeft op het gebied van energie.