Ontdek de meerwaarde van hernieuwbare energie!
Binnen het Value4Farm-project streeft Inagro naar duurzame energieoplossingen om land- en tuinbouw minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Door te investeren in biogas als hernieuwbare energiebron, kunnen landbouwers in hun eigen energiebehoefte voorzien. Dit veelzijdige biogas kan ingezet worden voor verwarming, elektriciteitsopwekking en zelfs als brandstof voor landbouwvoertuigen.
Testen en demonstraties
Value4Farm brengt 14 Europese partners samen om de effectiviteit, duurzaamheid en reproduceerbaarheid van drie op biogas gebaseerde lokale waardeketens te testen en te demonstreren. Deze waardeketens koppelen duurzame voedselproductie aan het opwekken van hernieuwbare energie.
- In België laten we zien hoe kleinschalige landbouwbedrijven bestaande reststromen slim kunnen gebruiken om elektriciteit, warmte en brandstof te maken.
- In Denemarken werken we aan verbeteringen in het gebruik van biomethaan om de energiebehoeften van grote boerderijen aan te pakken.
- In Italië onderzoeken we hoe we een off-grid biomethaaninstallatie kunnen maken die niet afhankelijk is van het reguliere gasnet.
Tegen het einde van het project zullen we drie aangepaste bedrijfsmodellen hebben ontwikkeld, één voor elke waardeketen. We willen dat deze nieuwe aanpak niet alleen duurzaam is, maar ook haalbaar en betaalbaar is voor de landbouwer.
Biogas opwaarderen voor transportkwaliteit
Door kleinschalige biogasinstallaties te implementeren in landbouwbedrijven, willen we landbouwers in staat stellen hun eigen biogas te produceren. Dit biedt niet alleen zelfvoorziening op het gebied van energie, maar ook op het gebied van mobiliteit.
Landbouwers kunnen hun landbouwvoertuigen van brandstof voorzien met het biogas dat ze lokaal produceren, waardoor ze minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. We verwachten dat het gebruik van een biomethaan-aangedreven tractor een totale CO2-besparing van ongeveer 80% oplevert en de bedrijfskosten met zo'n 40% verlaagt in vergelijking met een dieseltractor.
Krachtige hulpmiddelen voor duurzame landbouwenergie
Wij zetten in op de ontwikkeling van landbouwprotocollen die hand in hand gaan met hernieuwbare energieproductie. Ons doel? De landbouwer voorzien van haalbare, concrete oplossingen voor het slim verwerken van gewasresten en het optimaal benutten van digestaat. Reststromen vormen een waardevolle bron voor kleinschalige biogasinstallaties en spelen dus een sleutelrol in de toekomst van energieproductie op boerderijen.
We werken ook aan een reeks handige tools die jou als landbouwer kunnen bijstaan bij de overstap naar hernieuwbare energie
- Een online cursus waarin we laten zien hoe voedsel- en energieproductie samen kunnen gaan, gebaseerd op de lessen die zijn geleerd op de demonstratielocaties.
- Een auditinstrument dat jullie helpt om het energiepotentieel op jullie land te ontdekken en welke gewassen en technologieën het beste passen.
- Een praktische tool die inzichten geeft bij de overstap naar geïntegreerde systemen. We laten zien wat belangrijk is en welke voordelen je kunt verwachten als je de stap zet.
Denk je met ons mee?
Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij EU funding in samenwerking met 14 kennisinstellingen en organisaties uit tien Europese landen. De officiële startdatum is 1 september 2023 en het project zal lopen tot eind februari 2027.
Op 12 en 13 oktober worden de krijtlijnen onder de partners besproken tijdens de kick-off in Brussel.