Een motiverend beleid om carbon farming te ondersteunen
Partners van het Interreg-project Carbon Farming, organisaties uit Nederland, Noorwegen, Duitsland en België, schreven samen een onderbouwde beleidsbrief. Daarin doen ze aanbevelingen aan de beleidsmakers om koolstoflandbouw te stimuleren. Inagro werkte mee aan de brief en nam de noden van de land- en tuinbouwsector mee in de discussies. De belangrijkste aanbeveling is om een duidelijk en motiverend kader te bieden en carbon farming niet te verplichten.
Project Carbon Farming in een notendop
Landbouwers hebben de perfecte positie om een positieve impact te hebben op onze klimaatuitdagingen en de klimaatdoelstellingen. De voordelen van koolstoflandbouw werden reeds aangehaald. Meer koolstof in de bodem is ook goed voor de landbouwer. Het levert een betere bodemvruchtbaarheid, weerbare gewassen, meer biodiversiteit, minder erosie, een verhoogd waterhoudend vermogen en een betere opname van nutriënten door de plant op. Door koolstof op te slaan in de bodem kan de landbouwsector zich ook beter wapenen tegen extreme weersomstandigheden en de impact van klimaatwijzigingen.
Het Carbon Farming-project wil het bewustzijn over koolstoflandbouw vergroten bij beleidsmakers, landbouwers én de maatschappij. Bovendien willen de partners de landbouwers motiveren om met die nieuwe vorm van bodembeheer aan de slag te gaan, door samen te zoeken naar (nieuwe) verdienmodellen. Zo deden we nieuwe kennis op over koolstofvastlegging in landbouwbodems, we ontwikkelden verdienmodellen en startten proefprojecten op waarbij verschillende belanghebbenden betrokken waren. In Vlaanderen is de showcase in Beernem een mooi voorbeeld van samenwerking rond carbon farming.
Aanbevelingen voor beleidsmakers
Het beleid is een belangrijke factor in het potentieel van koolstoflandbouw. De uitdagingen en lessen van drie jaar intensief werken met meer dan 2000 geïnteresseerde landbouwers in de vier landen bundelden we in een beleidsbrief, getiteld: 'Incentivising carbon farming; policy recommendations from the Carbon Farming project'. De beleidsbrief wordt eind november overhandigd aan Frans Timmermans, eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie.
We kunnen de aanbevelingen in drie domeinen samenvatten:
- ondersteun landbouwers met kennis;
- geef en ondersteun financiële prikkels via beleidsprogramma's en private markten;
- geef landbouwers de vrijheid en ruimte om de meest geschikte manier te kiezen om koolstoflandbouwmaatregelen toe te passen. Zo worden zij gemotiveerd om maatregelen voor koolstoflandbouw toe te passen.
De EU heeft in 2020 het Carbon Farming Initiative aangekondigd. In dat initiatief werken beleidsmakers verder aan een voorstel om koolstoflandbouw op te nemen in het EU-beleid.
Save the date – Conferentie ‘Stimuleren van Carbon Farming’, ben jij erbij?
Wil je graag meer weten over dit project en de toekomst van koolstoflandbouw? Je bent welkom op de conferentie ‘Stimuleren van Carbon Farming’ van 8 en 9 december 2021.
- Op 8 december organiseren we een grote plenaire conferentie in hybride vorm. Dat betekent dat de conferentie fysiek plaatsvindt in Brussels Expo tijdens de Agribex-beurs én we ze online uitzenden. Twee grote onderwerpen die belangrijk zijn om koolstoflandbouw te stimuleren, komen aan bod:
- verdienmodellen voor koolstofopslag met voorbeelden uit het Carbon Farming-project;
- stimulerend beleid;
- Op 9 december organiseren we webinars over diverse onderwerpen, zoals technieken, monitoring en verdienmodellen voor koolstofopslag met ervaringen uit verschillende projecten en landen met focus op Noordwest-Europa.
Schrijf je in en laat ons zo weten dat je erbij zal zijn.