Een kijkje nemen bij de eerste waterlinzenkweker
Sinds april 2022 worden er bij een azaleakweker in Maldegem, waterlinzen gekweekt. In België is dit de eerste opstelling die bedoeld is voor menselijke consumptie met een grootte van 180 m². Voordat we het consumeren als nieuwe groente of voedingsingrediënt voor eiwitvervangers, moeten we nog even wachten op de Europese wetgeving. In het VLAIO-LA LemnaPro-project focussen we op de kweekuitdagingen van de plant. We nemen je even mee doorheen het groeiseizoen.
Installatie bassin
In maart werd het kweekbassin geïnstalleerd. In slechts één dag werd de houten omkadering met folie overspannen. Om eenvoudig te oogsten, wordt vaak voor een racewaypond gekozen. Dit gebruiken ze ook vaak in algenteelt. Het voordeel is dat je het water in een duidelijke richting kan sturen, waardoor oogst vergemakkelijkt wordt. De installatie van het tussenschot kan met lichte materialen, zoals isolatieblokken, omdat dit tussenschot geen krachten moeten dragen.
Waterlinzen introduceren
Kort daarna werd het bassin gevuld met hemelwater. Het voordeel hiervan is dat dit weinig nutriënten bevat zodat algen minder kans krijgen, in afwachting van de introductie van de waterlinzen.
De volgende stap is het toevoegen van de plant. Dit deden we in april. Om 180 m² te inoculeren, gebruikten we het plantenmateriaal afkomstig van een zwembadje van 10 m². Bovendien gebruikte we zwarte folies om de helft van het wateroppervlak te bedekken, zodat er zo weinig mogelijk zonlicht het water kon binnendringen.
Groei van de waterlinzen
Zonder nutriënten in het water zagen we toch een vrij snelle groei van de plant en binnen een drietal weken was het volledige oppervlak bedekt. Toen beslisten we nutriënten toe te voegen. Dit kan vergelijkbaar zoals in andere hydroculturen met een A- en B-bak.
De plant kleurde in enkele dagen steeds groener, waardoor we zagen dat het effect van de nutriënten positief was. Toch bleken er enkele algen de kop op te steken. We vroegen ons af of we deze niet door middel van beregening konden wegdrukken. En met een indrukwekkend resultaat! Door te gaan vernevelen met een dikke druppel worden de algen bij impact onder de drijvende plantjes geslagen en deze komen nog moeilijk terug aan het oppervlak.
Oogst
Ten slotte moet de plant nog efficiënt en automatisch uit het water gehaald worden. Daarvoor gebruiken we een skimmer die aan een vijverpomp is bevestigd. Die pompt het oppervlaktewater met de waterlinzen uit het bassin en in een zeefbocht. Daar wordt het water van de plant gescheiden. De plant valt vervolgens in een feed bag.
De pomp hoeft slechts een uurtje te draaien en zo halen we er wekelijks zo'n 40 kg verse waterlinzen van. Dankzij de warme dagen in oktober kweken we eigenlijk nog steeds. Dan rest er ons dan nog het afwassen van het groeimedium en het verpakken van de waterlinzen.