Digitaal meten van jouw oogst tijdens de opslag: de mogelijkheden van AI
In land- en tuinbouw worden geoogste producten soms voor korte of langere tijd bewaard. Dit gebeurt meestal onder specifieke en koude omstandigheden in grote ruimtes. Hoe weet je nu precies of je product nog steeds vers is tijdens deze opslagperiode? Misschien is er één opslageenheid die slecht is en de rest van de omliggende producten negatief beïnvloedt. Hoe kan je dit weten en – bij voorkeur - preventief ingrijpen?
In het project iStorage4SME probeert HoWest, samen met Inagro, uit te zoeken hoe we dit in beeld kunnen brengen zodat een kleine KMO dit ook kan toepassen.
De opslag van voeding gebeurt op heel veel verschillende manieren. Elke product is anders en heeft haar eigen specifieke vereisten of kenmerken. Daarom proberen we, aan de hand van enkele cases, de moeilijkheden in beeld te brengen en te zoeken naar potentiële oplossingen te vinden met bestaande technologieën en producten.
Technologie is tegenwoordig overal aanwezig, maar vreemd genoeg nog niet overal even prominent bij de voedingsopslag. Voor vlees is er al een heel strikte opvolging is, maar in de groentensector is dit een heel stuk minder. Daarom hebben we een case uitgewerkt voor de opslag van witloofwortelen.
Een zeer uitdagende case, want zowat elke technische complexiteit die bestaat bij de opslag komt aan bod:
- Waterhoudende producten,
- Vijandige temperaturen en
- Omgevingsstoringen.
Ook het gebruiksgemak en de terugverdientijd (ROI) zijn aspecten om niet uit het oog te verliezen. Veel producten in deze sector zijn immers seizoensgebonden en leveren bijgevolg een (zeer grote) werklastpiek op, waarbij externe hulp wordt ingeschakeld.