(Deels) stoppen met varkens houden roept veel vragen op
De vrijwillige stopzettingsregeling werd recent goedgekeurd voor varkenshouders, maar velen onder hen twijfelen om hierin in te stappen en hebben nog veel vragen. Op donderdag 27 april organiseerde Inagro, samen met Boerenbond en DGZ een infoavond hierrond. Leen Lietaer (BOEK) bekeek mogelijke alternatieven, Stijn Buysse en Annelies Dhuyvetters (Buclofisc) gaven wat meer uitleg rond de mogelijke fiscale gevolgen en Leen Ballieu (Sociale Huis Poperinge) wees op het belang van je mentale gezondheid in een dergelijk denkproces. We vatten de belangrijkste zaken voor jou hier samen.
Zoek iets wat bij je past en bekijk de mogelijkheden van je gebouwen
Stoppen met varkens houden, betekent dat je op zoek moet naar een alternatief. Leen Lietaer van Boeren op een Kruispunt haalde hierbij aan dat je eerst en vooral goed moet nadenken wat je zelf wil en wat bij jou zou passen. Begin geen hoevetoerisme als je niet graag veel mensen om je heen hebt. Je hoeft zeker niet bang te zijn om werk te vinden, landbouwers zijn zeker gewild op de arbeidsmarkt. Voor advies en hulp kan je zeker terecht bij een loopbaancoach van bv. Acerta of VDAB.
Informeer je ook bij je gemeente wat er kan of mag in je leegstaande stallen. Als je een andere bestemming aan de stallen wil geven, moet je een functiewijziging of een herbestemming aanvragen. Informeer je hierover zeker ook bij een adviesbureau.
Mogelijke alternatieven
Leen stelde enkele voorbeelden van alternatieven voor, maar benadrukte nog eens dat niet elk verdienmodel voor iedereen is weggelegd. Bij hoevetoerisme of een hoeveslagerij bijvoorbeld komt veel kijken, bijvoorbeeld marketing. Andere voorbeelden zijn, verhuur van vakantiewoningen of bed and breakfast, het ombouwen tot een (indoor) speeltuin, het uitbouwen van een zorgboerderij of een pluktuin, het ontvangen van scholen of kampen… Nieuw is het concept van energie delen door bv. het plaatsen van zonnepanelen. Je kan ook je stallen verhuren als opslagplaats, maar bekijk dan zeker de staat van je gebouwen.
Wie moet je verwittigen als je stopt?
Je moet je landbouwactiviteit stopzetten bij het Departement Landbouw en Visserij, waarbij bekeken wordetof je nog VLIF-steun krijgt. Die zal deels moeten terugbetaald worden. Ook de mestbank, DGZ en het FAVV moet je inlichten. Bekijk ook of je je sociaal statuut moet aanpassen en of je je BTW nummer moet inleveren. Bespreek dit zeker met je boekhouder en licht je bank en verzekeringsmaatschappij in. Breng vanzelfsprekend ook al je leveranciers op de hoogte.
Wat zijn de fiscale gevolgen als je instapt in de stopzettingsregeling?
Annelies Dhuyvetters en Stijn Buysse van boekhoudkantoor Buclofisc gaven wat meer uitleg rond de vergoeding en de fiscale gevolgen. De stopzettingsvergoeding wordt gezien als een bedrijfsinkomen, waar je dus belastingen op moet betalen. Stijn Buysse legde uit dat dit afhangt van je persoonlijke situatie. Is je bedrijf een éénmanszaak of een vennootschap? Werd je vorig jaar forfaitair of reëel belast? Het is voor iedereen een individuele berekening, waar je best je boekhouder voor contacteert. Op de sloopvergoeding (die afgeroomd wordt op de sloopkosten) kan je geen winst maken, en word je dus niet belast. Bekijk ook samen met je boekhouder wat de gevolgen zijn op de eventuele teruggave van BTW en op je sociale bijdrage.
Denk aan je mentale gezondheid
Leen Ballieu, psychologe bij het Sociale Huis van Poperinge, benadrukte tenslotte nog de mogelijke impact van (deels) te stoppen als landbouwer op je mentale gezondheid. Landbouwer ben je met hoofd, hart en ziel en is meer dan je job. Het is je manier van leven en zit verweven in alles wat je doet. Dit (moeten) opgeven kan dan ook voor onrust en onzekerheid zorgen. Waak goed over je mentale gezondheid, en praat voldoende hierover met je familie en je vrienden. Raadpleeg indien nodig je (huis) arts of een psycholoog.
Waar kan je terecht voor hulp?
Je staat er gelukkig niet alleen voor. Je kan terecht bij je eigen adviseurs of landbouworganisaties, maar zeker ook bij Boeren op een Kruispunt op het gratis nummer 0800/99.138 of via hun website.
Voor advies of het opvragen van de presentaties van de info-avond, kan je terecht bij onze dienst varkenshouderij.
Meer info?
Deze info-avond organiseerden we naar aanleiding van de LEADER-projecten “Weerbaarheid in de Westhoek, van boer tot varken en terug” en “Weerbare varkens en boeren in Midden West-Vlaanderen”.
