BOOST+ brengt emissies van pocketvergisters in kaart
In 2024 zullen in opdracht van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij 10 Vlaamse pocketvergisters worden gescreend op ammoniak- en methaanemissies. Met een infrarood-camera zal ter plekke worden gezocht naar lekken. De resultaten kunnen dienen om vergunningsaanvragen voor pocketvergisters te onderbouwen en aanbevelingen op te stellen voor toekomstige meetprotocollen.
Pocketvergisters als emissiereducerende maatregel
Ongeveer een decennium geleden maakten de eerste pocketvergisters hun intrede in de Vlaamse landbouwsector. Naast het opwekken van hernieuwbare energie kan de technologie ook dienen als maatregel om broeikasgasemissies bij mestopslag te verminderen.
Van de totale hoeveelheid broeikasgasemissies in de Vlaamse landbouw is 20% afkomstig van stallen en mestopslag. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van deze emissies kunnen worden voorkomen door mest dagvers te vergisten. Toch worden momenteel nauwelijks nog vergunningen voor pocketvergisters aangevraagd vanwege de onduidelijkheid rond eventuele bijkomende emissies die in voorgaande studies niet grondig in rekening werden gebracht. Specifiek gaat het hier om lekken, overdrukventielen en onverbrand methaan en lachgas in de uitlaat van de generator. Kennis over de grootteorde van deze emissies is dus noodzakelijk om de milieu-impact van pocketvergisters correct te beoordelen.
Gratis inspectie met infrarood-camera
Broeikasgassen zoals methaan zijn in staat infrarood-licht te absorberen of uit te stralen. Deze straling is niet zichtbaar met het menselijk oog maar kan wel worden gevisualiseerd met een infrarood-camera. Deze technologie is dus ideaal om op een snelle manier op zoek te gaan naar lekken.
In kader van het project BOOST+ zullen 10 Vlaamse pocketvergisters worden onderzocht.
- Tijdens deze audits zal er worden gecontroleerd op de gasdichtheid van de biogasreactor, leidingen en randapparatuur.
- Er wordt een overzicht bekomen van de meest kritische verliesposten
- en er wordt een inschatting gemaakt van de hoeveelheid lekkend biogas.
Iedere vorm van biogasverlies is uiteindelijk een verlies in opbrengst voor het bedrijf. Daarom is het voor de uitbater van een pocketvergister absoluut interessant om hun installatie te laten controleren. Landbouwers die zo'n installatie hebben op hun bedrijf kunnen gratis deelnemen aan BOOST+.
Beschik je over een pocketvergister en ben je benieuwd naar de gasdichtheid van je installatie?
Meer info?
Dit bericht kadert in het project Boost+.
In het demoproject Boost pocketvergisting en nabewerking werd reeds een basiscursus gemaakt omtrent o.a. pocketvergisting.