Bespreking rassenproef hennep 2021
In 2021 legden we op twee locaties, in Beitem en Bottelare, twee identieke proeven aan in kader van het project Hemp4textiles. Het doel is de optimalisatie en de opschaling van de teelt met het oog op textieltoepassingen. Deze week bespreken we de rassenproef. Volgende week komt de multifactoriële proef aan bod.
In de rassenproef willen we inzicht krijgen in de relatie tussen groei en omgeving en onderzoeken welke variëteit de beste kwaliteit vezel (voor textieltoepassingen beogen we een fijne vezel) en hoogste opbrengst aan vezel oplevert. Op twee locaties lag een blokkenproef aan met zes verschillende rassen in vier herhalingen. Zaaidichtheid en bemestingshoeveelheid varieerden niet. De zes rassen waren:
- USO31
- Santhica 70
- Bialobrzeskie
- Santhica 27
- Fibror 79
- Carmagnola Selectionata
De rassen USO31, Bialobrzeskie en Santhica 27 zijn vroege rassen. Zij zullen sneller in bloei komen en afrijpen dan de drie overige rassen.
In onderstaand schema staat een overzicht met de belangrijkste data en de weersgegevens van de proef.
Door de natte weersomstandigheid kon pas gezaaid worden op 10 en 11 juni. Normaliter was de zaai een maand vroeger gepland.
Bij de teelt van hennep voor textieltoepassingen wordt geoogst op tijdstip van volle bloei. Door de late zaai is het tijdstip van oogst van de vroege rassen opgeschoven naar eind augustus en van de late rassen naar begin september. Het verschil in oogsttijdstip tussen vroege en late rassen bedraagt nu slecht 1 à 2 weken, daar waar we een maand verschil hadden verwacht. September was een droge maand, maar er was al voldoende dauw aanwezig om goed te roten. De rotingsduur bedraagt ongeveer 4 weken. In oktober is het terug beginnen regenen, maar op enkele droge dagen konden we de hennep droog genoeg oprapen en binnenhalen.
De parameters drogestofopbrengst, stengeldiameter, planthoogte en plantdensiteit werden statistisch bekeken en bespreken we hieronder.
Plantdichtheid en stengeldiameter
In onderstaande figuur worden plantdichtheid en stengeldiameter vlak voor de oogst weergegeven. De plantdichtheid is sterk gerelateerd met de locatie.
In Beitem was er een lagere dichtheid dan in Bottelare door:
- een slechte opkomst door te diepe zaai;
- door wateroverlast op het perceel tijdens groei.
De veldjes met te slechte opkomst zijn niet meegenomen in de statistische verwerking. In literatuur staat beschreven dat hoe lager de densiteit, hoe groter de stengeldiameter is. Dit wordt in deze proef bevestigd.
Planthoogte
Planthoogte is gerelateerd met de variëteit en de locatie. Bij de planthoogte zien we geen bijzondere verschillen tussen de rassen. Carmagnola Selectionata is een klein beetje groter dan de andere rassen (zie foto). Normaal zien we een groter verschil tussen vroege en late variëteiten, maar in 2021 zagen we geen verschillen in hoogte omdat de oogsttijdstippen erg dicht bij elkaar lagen. De late zaai heeft daar een invloed op gehad. Het verschil in bloeitijdstip van vroege en late rassen werd minder groot.
Drogestofopbrengst
In tegenstelling tot proeven in Bottelare uit voorgaande jaren is er geen duidelijk verschil te zien in de drogestofopbrengst tussen ‘vroege’ en ‘late’ rassen. Dit is mogelijks te wijten aan de zeer late zaai dit jaar waardoor het verschil tussen vroeg en laat uitgevlakt werd. Vroege rassen zijn later gaan bloeien omdat een zekere temperatuurssom bereikt moet zijn om over te gaan naar het generatieve stadium. Door late bloei van de vroege rassen is er minder verschil in groeilengte tussen vroege en late rassen en minder verschil in drogestofopbrengst.
Zwingelen
De proeven zullen in de komende weken gezwingeld worden, waarna ook het gehalte aan lange vezel in de verschillende rassen bepaald zal worden.