Beluister de nieuwe podcast Radio Inagro: “Water wordt even kostbaar of kostbaarder dan meststoffen” – aflevering 2
Radio Inagro, de nieuwe podcast van Inagro en de provincie West-Vlaanderen, brengt uiteenlopende inspirerende verhalen over de uitdagingen en oplossingen van de land- en tuinbouwer op vandaag en morgen. In de podcast komen land- en tuinbouwers zelf aan het woord en vertellen ze hun ervaringen in de zoektocht naar duurzame en rendabele landbouwtechnieken. Experten van Inagro delen hun kennis over actuele onderwerpen. In een eerste reeks met drie afleveringen nemen we je mee doorheen het uitdagende waterparcours dat de landbouwsector kent. Aflevering twee gaat dieper in op waterkwaliteit.
Waterkwaliteit speelt een prominente rol in de landbouw
Water stroomt uit de kraan en daarmee is de kous af? Niets is minder waar. Heel wat factoren beïnvloeden de waterkwaliteit. Bovendien is een goeie waterkwaliteit voor de ene toepassing soms onvoldoende voor een andere toepassing op het bedrijf. In deze aflevering verduidelijken experten An, Dries en Tim dat een goeie waterkwaliteit noodzakelijk is voor de gewasgroei, maar ook voor de gezondheid en de productie van dieren.
Melkveehouder Dirk uit Wervik beaamt dat de waterkwaliteit belangrijk is en goed moet worden opgevolgd. “Het grondwater is hier zeer ijzerrijk, daarom hebben we beslist om voor onze dieren over te schakelen naar regenwater. In droge jaren moeten we dat wel aanvullen met stadswater. Van dat stadswater weet je dat de kwaliteit top zou moeten zijn. Van regenwater daarentegen moet je zelf de kwaliteit opvolgen. We deden dit samen met Inagro.”
Ook in de groenteteelt is de waterkwaliteit heel belangrijk. “Als je bladgewassen zoals spinazie beregent met zoutrijk water, dan zien we soms bladverbranding. Dat is omdat het zoutgehalte van het water dat op je blad terecht komt hoger is dan het zoutgehalte in je bladcellen. Daarom analyseren we de kwaliteit van verschillende waterbronnen”, vertelt Tim Decuypere.
Ken de samenstelling van je water en doe regelmatig een wateranalyse
“Waterkwaliteit is water waarbij de parameters voldoen ten opzichte van de de richtparameters voor de gewenste toepassing”, vertelt watermakelaar Dries. “Voor veehouderij zijn er per diercategorie lastenboeken. Afhankelijk van de diersoort en het lastenboek worden bepaalde parameters opgenomen die moeten voldoen aan een bepaald criterium. Zo zijn er parameters rond bacteriologie, maar ook chemische parameters zoals zout of kalk”, vult An Cools aan. “Parameters die uit balans zijn hebben een effect op de dieren.”
Afhankelijk van de bron zijn er een aantal kenmerken naar kwaliteit die verschillen.
An Cools geeft nog een belangrijk advies mee. “Afhankelijk van de bron zijn er een aantal kenmerken naar kwaliteit die verschillen. Bij waterbronnen die rechtstreeks in contact staan met open lucht zien we dat bij al die bronnen een mate van besmetting met bacteriën aanwezig is. Dat is logisch, want bijvoorbeeld eenden dobberen op dat water of bladeren vallen er in. Bij afgesloten waterbronnen zoals grondwater of diepdrainage zien we dat de bacteriologische kwaliteit van het water vaak veel beter tot zelfs zeer goed is .” Bij die afgesloten waterbronnen moet je wel rekening houden met enkele kanttekeningen. “Afhankelijk van de regio en de diepte van de waterbron zien we wel problemen met bijvoorbeeld ijzer en/of kalk in het water”.
Varkenshouder Bram benadrukt dat het belangrijk is om de samenstelling van je water goed te kennen. “Een aantal jaren geleden hebben wij twee dieptedrainages aangelegd. Al snel stelden we vast dat er resten van bicarbonaat en kalk in het water zitten. Die kalk is niet goed voor je leidingen, maar ook niet voor de melkgift van de zeug. Samen met Inagro hebben we proeven gedaan om dat water te controleren en analyseren.”
Weet dat een waterbehandeling maatwerk is voor elk bedrijf
Als de waterkwaliteit niet optimaal is, is het van cruciaal belang om het water te laten behandelen. An Cools geeft een belangrijke tip voor veehouders. “Bij waterbehandelingen in algemene veehouderij is voorbehandeling heel belangrijk. Dat gaat over een goeie filtratie van het water. Er wordt dus een filter voor de installatie geplaatst waardoor je het water zo helder mogelijk krijgt.”
Toch is het belangrijk om te weten dat een waterbehandeling maatwerk is voor elk bedrijf, want elk bedrijf heeft een specifieke watersamenstelling. Het analyseren van water is dus noodzakelijk.
Een laatste advies van watermakelaar Dries: “Als we de wateranalyse buiten beschouwing laten, kijk dan wat je waterbron kan beïnvloeden. Zo kunnen we toch al een inschatting maken over de kwaliteit van die specifieke bron.”