Beluister de nieuwe podcast Radio Inagro: “Water wordt even kostbaar of kostbaarder dan meststoffen” – aflevering 1
Radio Inagro, de nieuwe podcast van Inagro en de provincie West-Vlaanderen, brengt uiteenlopende inspirerende verhalen over de uitdagingen en oplossingen van de land- en tuinbouwer op vandaag en morgen. In de podcast komen land- en tuinbouwers zelf aan het woord en vertellen ze hun ervaringen in de zoektocht naar duurzame en rendabele landbouwtechnieken. Experten van Inagro delen hun kennis over actuele onderwerpen. In een eerste reeks met drie afleveringen nemen we je mee doorheen het uitdagende waterparcours dat de landbouwsector kent. Aflevering één gaat dieper in op waterbronnen.
Water is een onmisbare grondstof voor land- en tuinbouwers. Maar hoeveel water heb je precies nodig, en welke (alternatieve) waterbron past het best bij je bedrijf? Varkenshouder Bram, melkveehouder Dirk en groenteteler Tine vertellen in Radio Inagro over hun ervaringen met watervoorziening en welke keuzes zij maakten.
Per landbouwbedrijf moet de puzzel gemaakt worden
Varkenshouder Bram maakt gebruik van twee dieptedrainages op zijn bedrijf. Die dieptedrainages bieden heel kwalitatief water voor de dieren. “Daarnaast heb ik als noodoplossing ook nog een diepe boorput. Dat is nodig want wij hebben geen aansluiting op stadswater. Aanvullend vang ik nog zoveel mogelijk regenwater op”, vertelt Bram. Voldoende eigen water voorzien is dan ook essentieel in de landbouw.
Om te weten welke bron je het beste kiest kan watermakelaar Dries Mergaert helpen met het leggen van de puzzel. Want per bedrijf wordt de situatie opnieuw bekeken. "Per bedrijf bekijken we de mogelijkheden en analyseren we de kosten en baten", vertelt Dries.
Elke boer zou een spaarvolume en buffervolume moeten voorzien.
In tegenstelling tot Bram had landbouwster Tine de voorbije droge zomers niet voldoende water voor de 14 hectare land waar onder andere de mais moest groeien. Daarom beslisten ze om een waterput aan te leggen. “Elke landbouwer zou zich bewust moeten zijn om voldoende waterbronnen te voorzien. Zo zou elke boer een spaarvolume én een buffervolume moeten voorzien”, benadrukt Tine.
Groentekweker Matthias bevestigt dat er veel water nodig is. “Water is niet alleen nodig om de teelt te doen opkomen, maar ook om het gewas in leven te houden. Elke 10 dagen zouden we aan onze teelt water moeten geven. Een goeie waterbron en -opslag is dus noodzakelijk.”
Heb je water te kort op jouw bedrijf? Denk dan na over nieuwe waterbronnen zoals de dieptedrainage bij Bram of de waterput bij Tine.
Veel bedrijven zullen zich moeten wapenen tegen de veranderende toekomst.
Watermakelaar Dries geeft nog een belangrijk advies voor alle landbouwers. “Oppervlaktewater is tot op vandaag een ideale waterbron voor irrigatie, maar we zien dat captatieverboden de laatste jaren steeds sneller in voege treden, waardoor dat water niet meer bruikbaar is. De tendens is dat er strenger en meer gekeken zal worden naar het capteren van water. Het zou dus geen goeie ingesteldheid zijn om er zomaar van uit te gaan dat die waterbron binnen 10 jaar nog beschikbaar zal zijn."
Het is beter om een eigen watervoorraad te hebben om zeker te zijn van het volume water.