Begeleiding bij klimaatadaptieve water- en bodemmaatregelen
Ons klimaat verandert en dat ondervinden landbouwers vanop de eerste rij. Droogte, wateroverlast, waterkwaliteit en bodemerosie zijn enkele van de belangrijkste uitdagingen die hier het rechtstreekse gevolg van zijn. Als landbouwer kan je je laten begeleiden bij de keuze en uitvoering van maatregelen die passen bij jouw bedrijf.
Begeleiding van A tot Z
Het PDPO-project ‘Klimaatadaptatie door Water- en Bodembeheer binnen het Leie-Schelde Interfluvium door samenwerking’ biedt begeleiding voor landbouwers met percelen in het Interfluvium Leie-Schelde. Inagro, Leiedal, of Boerennatuur bekijkt met jou de uitdagingen, welke maatregelen best passen bij jouw bedrijfssituatie en hoe deze gefinancierd kunnen worden. We vertrekken vanuit jouw noden en vragen!
Met steun van EFRO Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen is er begeleiding van A tot Z bij maatregelen rond droogte, wateroverlast en bodemerosie. Het gaat onder meer over het plaatsen van houthakseldammen, de aanleg van stuwen in de waterlopen of de omvorming naar peilgestuurde drainage. Allemaal maatregelen die een gunstige invloed hebben op jouw bedrijfsvoering.
Geen kostbare grond meer verloren
In dit PDPO-project zijn al enkele erosieknelpunten aangepakt in Zwevegem, waar twee landbouwers via VLIF Niet-Productieve Investeringen (NPI) investeerden in houthakseldammen. Een houthakseldam is de meest robuuste, plantaardige dam, geschikt om kleinere afstroomgebieden van ongeveer 5 ha op te vangen. Het bestaat uit houten palen en sterke gaasdraad, gevuld met verhakseld hout. Deze dam vangt afstromend water op, zodat het water vertraagd kan doorsijpelen en deels in de bodem dringt. De meegevoerde modder bezinkt stroomopwaarts van de dam. Zo gaat geen kostbare grond meer verloren en wordt overlast vermeden.
Meer over begeleiding bij klimaatadaptieve water- en bodemmaatregelen
-
Waar situeert het projectgebied zich?
Het projectgebied strekt zich uit over Zwevegem, Avelgem, Deerlijk, Anzegem, Spiere-Helkijn en deeltje van Harelbeke, Deerlijk en Waregem ten zuiden van de E17. Heb je percelen binnen het projectgebied, dan kunnen we je uitvoerig begeleiden. Heb je geen percelen in deze gemeentes, maar zit je wel met vragen? Aarzel niet ons te contacteren.
-
Wat houdt een begeleiding exact in?
Via een informeel keukentafelgesprek gaan we na met welke problemen en uitdagingen je geconfronteerd wordt. Vervolgens bekijken we welke maatregelen je best zouden helpen. Uiteindelijk helpen we je met de opmaak van een situatieschets, de planopmaak en leggen we eventueel contact met de aannemer. Daarnaast gaan we ook op zoek naar de meest geschikte financiële steunkanalen (subsidies). Binnen dit project kunnen geen investeringen gefinancierd worden, maar we kunnen wel zoeken naar geschikte subsidies.
-
Zijn er voorwaarden verbonden aan zo'n begeleiding?
Neen! Een begeleiding of verkennend gesprek is volledig vrijblijvend. Er wordt vanuit het project zeker niets opgelegd. Het is de bedoeling te luisteren naar de uitdagingen op jouw bedrijf en deze samen aan te pakken. Na het overleg ben je zeker niet verplicht om bepaalde maatregelen uit te voeren als deze niet interessant genoeg lijken.
-
Welke maatregelen zijn mogelijk?
Alle maatregelen die helpen om je bedrijf klimaatrobuuster te maken. Bijvoorbeeld erosiemaatregelen zoals een erosiedam, erosiepoel of bufferstrook. Maar je kan ook inzetten op duurzame bodempraktijken zoals koolstofopbouw in de bodem (bv. door het inwerken van houtsnippers), niet kerende grondbewerkingen… Of maatregelen om wateroverlast of droogte te voorkomen via wateropslag- en buffering, het plaatsen van een stuw of peilgestuurde drainage. Daarnaast wordt er binnen het project ook actief gezocht naar innovatieve samenwerkingsprojecten rond het aanbieden en afnemen van alternatieve waterbronnen (gezuiverd afvalwater, hemelwater, bemalingswater …).
Interesse of vragen?
Voor meer informatie kan je ook een kijkje nemen op de projectsite van de projectpartners: