Arbeid in de melkveehouderij: een dagelijkse strijd tegen de klok
'Hoe krijg ik het werk gedaan op mijn melkveebedrijf'? Het is een vraag die bij veel melkveehouders van toepassing is. Inagro wil hen helpen om de werklast te verminderen. Via verschillende projecten zetten we in op de arbeidsnoden van melkveehouders.
We kennen allemaal wel melkveehouders die zeggen dat ze ‘niet door hun werk geraken’. Er is geen tijd om deel te nemen aan vergaderingen, of om problemen bij minder kwalitatieve melk te zoeken en aan te pakken. Op sommige bedrijven blijven diergezondheidsproblemen, zoals klauwproblemen, aanslepen omdat melkveehouders achter de feiten aanlopen. Daarnaast ervaren ze vaak fysieke klachten door de dagelijkse handelingen bij het melken of andere belastende taken.
Tegelijk zijn er verschillende doelgroepen op zoek naar een job. In West-Vlaanderen proberen verschillende instanties deze kandidaten aan een job te helpen. Inagro heeft een pak kennis verzameld rond arbeidsefficiëntie en tewerkstelling uit het eerdere Interreg-project CowForme. Dankzij dit project bouwden we goede op met diverse partijen die met tewerkstelling bezig zijn. Daarnaast kunnen nieuwe technologieën zoals exoskeletten een deel van de oplossing zijn voor de fysieke klachten die melkveehouders ervaren.
De arbeidsnoden van melkveehouders
Om melkveehouders te blijven ondersteunen startten we recent twee nieuwe LEADER projecten in de Westhoek en Midden-West-Vlaanderen rond arbeid en melkvee:
- Nieuwe doelgroepen aan de slag op melkveebedrijven in Midden-West-Vlaanderen
- Melkveebedrijven in de Westhoek willen met nieuwe arbeidskrachten hun levenskwaliteit verbeteren
Met de projecten willen we op een innovatieve manier op zoek naar potentiële werknemers voor melkveebedrijven en melkveehouders ondersteunen bij het efficiënter runnen van hun bedrijf. Dit zal de levenskwaliteit van de melkveehouders verhogen en hen meer mentale rust bieden.
Doelstellingen van de projecten
Melkveehouders krijgen via deze projecten:
- begeleiding bij het opstarten van een werknemer;
- tips om efficiënter te werken;
- de kans om ergonomische hulpmiddelen te testen en te ontlenen.
-
1/ Melkveehouder zoekt medewerker
Uit bevragingen blijkt dat melkveehouders worstelen met een gebrek aan vrije tijd, onzekerheid over inkomen, onaanvaardbare werkdruk, fysiek zware taken en mentale last en stress. Een groot deel van de melkveehouders heeft interesse in het aanwerven van (deeltijdse) werknemers, maar de kostprijs en het vinden van geschikte kandidaten zijn obstakels. Er is behoefte aan opleiding en ondersteuning bij het aanwerven en behouden van personeel.
Om geschikte arbeidskrachten te vinden, zullen we jobevents organiseren bij lokale melkveehouders, met aanwezigheid van verschillende lokale partijen zoals: OCMW, gemeenten, lokale interimkantoren, loopbaanbegeleiders, VDAB-bemiddelaars...
-
2/ Melkveehouder zoekt efficiëntie
Via een op eenbegeleiding willen we tips & tricks aanreiken die gericht zijn op de specifieke noden van de individuele melkveehouder. Door focus farm studieclubs, infosessies en WhatsApp-groepen willen we melkveehouders ook laten leren van elkaar en ondeling kennis uitwisselen.
De opgedane kennis delen we nadien met melkveehouders en werkzoekenden geïnteresseerd in dit onderwerp.
-
3/ Melkveehouder zoekt ergonomie
Zowel uit zelfzorg als in het kader van de ‘opstart van een medewerker’, is het belangrijk om taken op een ergonomische en veilige manier uit te voeren. Do’s en don’ts rond arbeidsveiligheid alsook hulpmiddelen om ergonomisch verantwoord te melken worden onder de loep genomen. Zo zullen we bijvoorbeeld een exoskelet demonstreren en bieden we melkveehouders de kans om dit zelf uit te testen.