Afsluitend Entomoponics-studiemoment deelt onderzoeksresultaten en ervaringen vanuit piloten
Kunnen we vruchtgroenteteelt en insectenkweek in één en dezelfde ruimte combineren? Na 2 jaar onderzoek, brengt het project 'Entomoponics' concrete antwoorden op de vraag van glastuinbouwers inzake verwerking van plant- en oogstresten en gebruik van beschikbare ruimte onder de kasteelten.
Op het slotevent werden de opgedane ervaringen en resultaten gedeeld.
Verschillende schakels in de keten vertegenwoordigd
Het slotevent kende een divers publiek. Zowel geïnteresseerden actief in de aanlevering van insecten als in de productie en/of afzet ervan waren aanwezig.
Onder hen ook Janmar Katoele-Elling van het Nederlandse bedrijf Wadudu. Hij vertelde over zijn parcours van de afgelopen 10 jaar en deelde ook zijn toekomstvisie rond insectenkweek als landbouwtak. Dat alles in de insectensector snel gaat is volgens hem een understatement. Meelwormen hebben veel potentieel en daarom is het ook fijn te zien dat de belangstelling vanuit verschillende hoeken stelselmatig groeit. Automatisering komt al gauw om de hoek loeren en dat vraagt bijkomend om de nodige technische kennis. Garantie op een boeiend vervolg.
"De evoluties waar in andere dierensectoren 80 jaar over gaat, willen we bij insecten op 10 jaar realiseren. Dat is waanzinnig snel en komt vanzelfsprekend met de nodige uitdagingen"
Janmar Katoele Elling
Oprichter en eigenaar Wadudu
Neem zelf een kijkje in de piloten
Voor ons praktijkonderzoek werkten we samen met vijf Vlaamse vruchtgroentetelers. We laten hen dan ook graag aan het woord om te vertellen hoe zij het onderzoek ervaarden.
Ook Vilt TeeVee wijdde in de rubriek 'Uitgespit' een editie aan het project. Teler Geert Neerinck en onderzoeker Simon Craeye lichtten het potentieel van Entomoponics toe alsook de projectvorderingen.
Rauw tomatenloof valt niet in de smaak
"Loof van tomaten en andere planten uit de Solanaceae-familie wordt omwille van aanwezigheid van glycoalkaloïden zoals tomatine, tomatidine en solanine en hun insecticidale werking geen geschikte vochtbron bevonden voor meelwormen". Deze uitspraak was de conclusie van eerder onderzoek uit 2018 waarbij meelwormen gedurende de volledige kweekduur enkel maar vocht kregen via rauw tomatenloof.
Met een gedifferentieerde aanpak, waarbij meelwormen pas vanaf een bepaalde ontwikkelingsfase worden gevoed met rauw tomatenloof, hoopten we dat 'oudere' dieren minder vatbaar waren voor de glycoalkaloïden en dus betere resultaten zouden opleveren. Blijkbaar tevergeefs. Zelfs bij voedering met Agar gedurende 7 weken gevolgd door slechts 3 weken tomatenloof, bleef de productie sterk onder de referenties.
Fermentatie maakt loof lekkerder
Na een fermentatiestap, waarbij het loof onder zuurstofloze omstandigheden, op een gecontroleerde manier wordt verwerkt door micro-organismen, blijken tomaten- en paprikaloof plots wel betere vochtbronnen te zijn. In de proef werd tussen de 70% en 80% van het productiepotentieel behaald bij stelselmatige voedering met gefermenteerd tomaten- of paprikaloof. De manier van fermenteren, met of zonder fermentatie-additief, had weinig invloed. Hoewel optimalisatie nog nodig is, zetten we zeker al een stap in de goede richting!