Achtste trefdag VarkensAcademie besteedt aandacht aan de technische aspecten binnen de varkenshouderij
Voor de achtste keer organiseren we op Inagro de Trefdag VarkensAcademie. Op deze leerrijke dag komen verschillende thema’s aan bod. In de voormiddag hebben we voor jou twee plenaire sessies voorzien. Na een lekkere maaltijd, met uitgebreid de mogelijkheid om met je collega varkenshouders wat bij te praten, kan je in de namiddag kiezen uit twee van de zes verschillende keuzesessies. Wil je meer weten over ons programma? Lees dan snel verder.
Kom jij ook op vrijdag 25 november naar onze Trefdag VarkensAcademie?
In de voormiddag
In het eerste deel van de voormiddag zal Jan Degryse (Bedrijfsrevisor Vandelanotte) je wat meer wegwijs maken in het financieel inzicht en hoe dit een troef kan zijn op je bedrijf. In het tweede gedeelte van de voormiddag zal Annelien Jonckheere (Indigo Koekelare) ons wat meer uitleg geven rond hoe de veerkracht en de weerbaarheid in de varkenshouderij kan behouden blijven in deze moeilijke tijden binnen de sector.
Financieel inzicht: een troef op je bedrijf
Niet alleen voor de technische prestaties van je bedrijf maar ook voor de financiën van je bedrijf geldt: “Meten is weten”. Pas als je zelf weet wat je financiële cijfers juist zijn, kan je financiën correct beheren en correcte beslissingen nemen. Maar hoe begin je daaraan? Je bent immers varkenshouder en geen boekhouder of financieel manager? Evenmin heb je een glazen bol om de toekomst te voorspellen. Toch is het belangrijk om een correct zicht te hebben op de financiële kant van je bedrijf om de juiste beslissingen te kunnen nemen voor de toekomst. Tijdens het eerste deel van de plenaire sessie gaat Jan Degryse dieper in op de financiële knipperlichten die je als varkenshouder best in de gaten houdt.
Namiddag: keuzesessies
Naar goede gewoonte wordt het plenaire gedeelte uit de voormiddag gevolgd door een namiddag met verschillende keuzesessies. Naast enkele keuzesessies rond veerkracht en weerbaarheid, zetten we in deze editie ook een aantal technische keuzesessies op het programma.
1. Quarantaine en adaptatie: hoe gelten succesvol introduceren in een bedrijf?
Vervanging van fokmateriaal is een belangrijke schakel in het behouden van de rendabiliteit op een modern varkensbedrijf. In de meeste gevallen gebeurt deze vervanging door aankoop van dieren. De introductie van deze dieren is een belangrijk proces. In eerste instantie dient de insleep van ziekten op het bedrijf voorkomen te worden. Maar het is tevens belangrijk om deze inbreng van deze dieren zo te organiseren dat een destabilisatie van de bestaande sanitaire situatie voorkomen wordt: bijkomende maatregelen zoals vaccinatie en adaptatie maken ook deel uit van dit proces.
Tijdens de presentatie overloopt Wouter Deley (Hypor) de belangrijkste aandachtspunten om de inbreng van fokmateriaal zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
2. Speenproblemen kan je aanpakken in de kraamstal: praktische tips
Spenen van biggen verloopt niet altijd van een leien dakje: speendiarree, slingerziekte en streptokokken zorgen vaak voor problemen.
- Hoe herken je de verschillende ziektes?
- Wanneer is een behandeling met antibiotica verantwoord?
- Hoe kan je zelf de kritische punten in je bedrijfsvoering opsporen?
- Welke acties kan je makkelijk zelf uitvoeren en opvolgen?
Tijdens deze presentatie willen Caroline Bonckaert (DGZ) en Nathalie Nollet (Inagro) je, aan de hand van de informatie die we verzamelden tijdens het demonstratieproject Optimaal Speenmanagement, op weg helpen met bruikbare en praktische tips om te streven naar een betere gezondheidsstatus van je biggen. Ze bespreken de totaalaanpak en hebben het over wat je kan doen om gezonde biggen te spenen en hoe je ze gezond houdt in de biggenafdeling. Daarnaast leggen ze je vooral uit hoe je dit zelf kan opvolgen en evalueren!
Speenproblemen aanpakken in de kraamstal met optimale bescherming van pasgeboren biggen
Gekoppeld aan deze keuzesessie willen we nog wat meer info geven over de optimale bescherming van pasgeboren biggen in de kraamstal. De kraamstal is namelijk de plaats waar alles begint. Aan de hand van onderstaande belangrijke aandachtpunten hebben we enkele nuttige tips en tricks in een handig en makkelijk toepasbaar protocol gegoten.
- Biest is levensnoodzakelijk.
- De omgevingsfactoren bepalen het comfort.
- Een zeug die zicht goed voelt, geeft vlot melk.
Wil je het volledige protocol lezen en/of afdrukken?
3. Van gesloten voederformules tot open formulatie, bijmengen en zelfmengen
In deze sessie zal een overzicht worden geboden van de verschillende manieren om varkensvoeder te formuleren. Jeroen Degroote (UGent) zal het hebben over het aankopen van commerciële mengvoeders tot het formuleren van bedrijfsspecifieke voeders. Ook het inmengen van eigen grondstoffen in een bestaand voeder als het zelfmengen van een compleet voeder komen aan bod. Vooral de nutritionele en de voedertechnische kant van de voorgenoemde zaken zullen behandeld worden.
Kreeg jij of een andere collega varkenshouder de uitnodiging voor onze trefdag VarkensAcademie nog niet toegestuurd? Laat het ons zeker weten door een mailtje te sturen!
Achtste Trefdag VarkensAcademie

