Aanleg eerste waterput binnen provinciaal waterputtenreglement van start gegaan
Sinds eind 2019 opent de provincie jaarlijks tussen 15 oktober en 15 december een intekenperiode voor een publiek-private samenwerking voor het aanleggen van een gecombineerde waterput. Private partners kunnen hierbij een locatie aanbrengen. Binnen het project worden de werken en de kosten duidelijk verdeeld en wordt werk gemaakt van
- Buffering van water tegen wateroverlast en
- Opsparen van water om zo de watervoorraad van de private partner uit te breiden.
Daarbovenop worden rond de put nog enkele beperkte ecologische ingrepen gedaan zodat de put ook een natuurkundige meerwaarde krijgt. Op deze manier bekomen we samen een win-win-win.
Werking van de gecombineerde waterput
Een gecombineerde waterput heeft dus twee hoofdfuncties:
- Water bufferen en
- Water opsparen.
Om dit te verwezenlijken wordt een put aangelegd langs een waterloop en hiermee in verbinding gesteld. Dit gebeurt door het plaatsen van een buisverbinding en door een deel van het maaiveld tussen buis en put beperkt te verlagen.
In het onderste deel van de put blijft permanent water staan: dit is het spaarvolume waar de private partner gebruik van kan maken.
Het bovenste deel is het buffervolume, waar het oppervlaktewater uit de waterloop tijdelijk opgehouden kan worden en vertraagd weer wordt afgevoerd. Door het plaatsen van een knijpstuw in de waterloop, zal het water sneller richting de put stromen (zie onderstaande figuur).
Voordeel gecombineerde waterput
Het voordeel van dit concept is dat bij regenbuien en hogere waterstanden in de waterloop, het buffervolume in de put een deel van het water kan bufferen. Zo wordt de overstromingsdreiging stroomafwaarts ingeperkt. Tijdens de zomer kan het spaarvolume op deze manier ook op een natuurlijke, gravitaire wijze aanvullen.
Aanleg van de eerste waterput gestart!
Ondertussen starten de werken voor de aanleg van de eerste gecombineerde waterput binnen het huidige reglement. Deze put ligt langs een zijtak van de Zarrenbeek. Daar wordt een waterput aangelegd met een oppervlakte van ongeveer 2.600 m².
De put zal een buffervolume hebben van 1.200 m³ en een spaarvolume van 3.800 m³. De waterput wordt aangelegd onder voldoende flauwe taluds om afkalving van de oevers te vermijden en om een ecologisch meerwaarde te creëren. Tussen waterloop en waterput wordt er acht meter afstand gehouden. In de waterloop wordt ook een knijpstuw voorzien en zal de oever lokaal verstevigd worden met betonelementen.
Enkele beelden kan je hieronder vinden. Merk op dat de werken nog volop bezig zijn, onder andere
- De profilering van de oevers,
- Het aanbrengen van de constructie in de waterloop,
- De buisverbinding tussen waterloop en waterput.
Momenteel wordt de uitgegraven grond rondom de put gestapeld. De landbouwer zal op eigen initiatief het grondverzet en de nivellering op zich nemen. De grond wordt afgezet op de in de vergunning aangegeven locaties.
Ondertussen staan er nog twee projecten klaar, waar binnenkort gestart wordt met de werken.