
Vertical farming
“Wij geloven in de voordelen van vertical farming”
“Vertical farming of verticale tuinbouw is een innovatieve methode om te telen in verticaal gestapelde lagen, vaak in gecontroleerde binnenomgevingen”, verduidelijkt Maarten Ameye, onderzoeksleider tuinbouw onder afdekking bij Inagro. Dit type landbouw heeft als doel de opbrengst per vierkante meter te maximaliseren en ruimtegebruik beter te benutten. “Op vandaag stellen veel land- en tuinbouwers vertical farming nog in vraag. Wij geloven echter dat vertical farming de landbouw mee kan verduurzamen en dat we het systeem dus niet als een dure fantasie moeten zien. Zeker als we de techniek zien als een waardevolle aanvulling op de verschillende teelttechnologieën die er al bestaan. Met verschillende nieuwe onderzoeken, projecten en samenwerkingen willen we bij Inagro kennis opdoen binnen vertical farming."
Inagro neemt innovatieve verticalfarmingtoren in gebruik bij Agrotopia
In 2024 bouwden we, samen met Urban Crop Solutions, een innovatieve verticale teeltinstallatie in de gevelserre van Agrotopia. Het verticaal teeltsysteem bestaat uit drie torens van 10 meter met 18 bewegende tafels per toren. Dit nieuwe teeltsysteem combineert dynamische LED-verlichting met natuurlijk zonlicht om ruimte-efficiëntie en duurzaamheid te maximaliseren. De installatie markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van vertical farming in Vlaanderen en biedt nieuwe mogelijkheden voor stedelijke voedselproductie.
Dankzij de bouw van de verticalfarmingtorens beschikt Inagro op vandaag over drie gesloten vertical farms. Doordat de systemen volledig afgesloten zijn van de buitenwereld kunnen alle groeifactoren (klimaat, licht, water, voeding) bijgestuurd worden. Deze onderzoeksfaciliteiten dienen om teelttechnieken te optimaliseren, uitdagingen met betrekking tot vertical farming aan te pakken en de integratie ervan in de productieketen voor een verscheidenheid aan gewassen te verkennen.
Jaarrond aardbeienproductie?!
Voor consumenten is het een droom om het hele jaar door verse, lokaal geteelde aardbeien in de winkels te vinden. Voor aardbeitelers is dit echter een grote uitdaging. Alleen met plantgoed dat perfect is afgestemd op het teeltsysteem kan het volledige potentieel van de teelt worden benut. De toeleveringsperiode van stekken of plantmateriaal ervaren kwekers en telers daarom vaak als stressvol. Met het project PlantGoed, dat in 2024 van start ging, willen we innovatieve technieken zoals 'computer vision' en 'vertical farming' afstemmen op de specifieke processen in de sector. Het doel is om een hoge productkwaliteit te bereiken en arbeid en grondstoffen efficiënter te benutten. Zo streven we naar jaarrond productie van plantgoed en zachtfruit in het grensregiogebied.
Eerste resultaten van opkweek preiplanten in gesloten meerlagenteelt veelbelovend
Sinds 2022 wordt er geëxperimenteerd met de teelt van preiplanten in gesloten meerlagenteelt. Deze innovatieve methode biedt tal van voordelen, zoals volledige onafhankelijkheid van weersomstandigheden, optimale klimaatomstandigheden, en een drastische vermindering van ziektes en onkruiden. Experimenten in Inagro hebben aangetoond dat preiplanten uit deze teeltmethode niet alleen hogere opbrengsten, maar ook een betere kwaliteit leveren in vergelijking met traditioneel geteelde planten. Een lichtspectrum met een hoog aandeel blauw licht blijkt cruciaal voor het groeisucces. Verder onderzoek richt zich op het minimaliseren van uitval en het optimaliseren van de groeistrategie, inclusief een gecontroleerde afharding van het plantgoed.