20240325_135406 Bezoek Frezebeze

Internationale uitwisseling

In het Europese project IPMWORKS werkte Inagro samen met collega’s uit 16 landen aan de demonstratie en promotie van geïntegreerde gewasbescherming (IPM). Peer-to-peer leren staat centraal: telers wisselen ervaringen uit en leren van elkaar.

Inagro coördineert twee telersgroepen, één rond zachtfruit onder beschutting en één rond courgette. Met deze aanpak willen we aantonen dat IPM werkt en kosteneffectief kan zijn. Zo draagt Inagro bij aan de Europese doelstelling om het gebruik en risico van pesticiden met 50% te reduceren tegen 2030.

Bezoek uit Finland!

In maart 2024 organiseerde Inagro een meerdaags bezoek van Finse telers aan West-Vlaanderen. Ze maakten kennis met de Vlaamse praktijk van IPM in zachtfruit en groenten.

Het programma omvatte bezoeken aan de fruitbedrijven 'Frezebeze' en 'Vriendtjes Fruit' en het groentebedrijf van Luc en Sophie, met focus op spruitkool en courgette. Telers deelden hun aanpak rond plaagbeheersing, gebruik van roofmijten, rassenkeuze en uitdagingen zoals de Aziatische fruitvlieg.

De Finse telers waren vooral geïnteresseerd in technieken zoals telen onder wandelkappen en het gebruik van hommels voor biologische bestrijding. Enkele van hen pasten deze technieken na terugkeer ook toe op hun eigen bedrijf. Tijdens lunches en netwerkmomenten werden waardevolle gesprekken gevoerd over arbeidsorganisatie, wildschade en thuisverkoop.

20240326_090812 Bezoek Vriendtjes

Internationale IPM-conferentie: van telers tot beleid

In mei 2024 was Inagro aanwezig op de internationale IPM-conferentie in Brussel, waar meer dan 150 deelnemers uit 25 landen samenkwamen. Telers, onderzoekers, beleidsmakers en bedrijven gingen in gesprek over IPM als hefboom voor duurzame landbouw.

Vlaams teler Johan Devriendt deelde er zijn ervaringen met IPM in de aardbeienteelt. Zijn getuigenis, samen met de toelichtingen Belgische hubcoach Jonathan De Mey, toonde aan dat telers vaak veel verder staan dan gedacht. Hij liet achteraf weten:

Het was een heel fijne ervaring om daar te spreken. Ik voelde echt dat ik iets kon bijdragen aan de sector.

Workshops, demo’s en het IPMWORKS Decision Support Platform illustreerden hoe IPM op maat van elk bedrijf haalbaar en rendabel kan zijn.

Leren van elkaar werkt

Het IPMWORKS-project bewijst dat kennisdeling tussen landbouwers werkt. Door successen én uitdagingen open te bespreken, groeit het wederzijds vertrouwen en wordt de toepassing van IPM versneld. Kruisbezoeken en conferenties stimuleren innovatie en motiveren telers om nieuwe technieken uit te proberen. 

Binnen de Vlaamse telersgroepen zien we ook een versterking van de groep, waarbij deelnemers actief suggesties doen voor toekomstige uitwisselingen.

20240326_163847 Bezoek aardbei Demaeght
  • Vorige pagina

    << Internationale uitwisseling

  • Volgende pagina

    Vertical farming >>

  • Terug naar overzicht

    Hoofdstuk Plant