Themabeeld kalfje

Van kennis tot actie

Om de sector veerkrachtiger te maken in de omgang met de huidige en toekomstige uitdagingen is kennisverspreiding uiterst belangrijk. Verzamelde kennis snel en daadkrachtig omzetten in concreet advies en praktijkgerichte tips is sinds jaar en dag een van de speerpunten van onze cluster dierlijke productie. We hechten dan ook veel belang aan onze communicatie én aan voldoende boeiende studiedagen.

Kalvergezondheid verbeteren met systematische aanpak

De algemene gezondheid van kalveren preventief verbeteren in de jongveeopfok zorgt voor minder ziekte en sterfte én minder gebruik van geneesmiddelen. De positieve invloed op de groei van de kalveren brengt ook een vroegere eerste inseminatie en afkalfleeftijd van de vaarzen met zich mee. In het project Kalfit, dat in 2022 afliep, breidden experts de kennis en praktische inzichten van melkveehouders over kalveropfok uit. Daarvoor reikten ze concrete hulpmiddelen aan: een brochure, vier infographics om in de stal uit te hangen en twee demobeurzen waarin tools als biestmeters, kalverdrinkautomaten, de jongveetool, melktaxi’s, kalverhutten, pasteurs visueel aan bod kwamen. Veehouders konden ook gratis deelnemen aan een rondleiding op Agridagen langs verschillende standen die hulpmiddelen aanbieden. Tot slot beantwoordde een studiereis naar Nederland heel wat vragen over kunstmelk.

Pas geboren kalf

Meeting@the Farm

Melkvee houden vergt een multidisciplinaire aanpak. Om melkveehouders daarmee vertrouwd te maken, nodigden we hen uit op melkveebedrijf Neuville in Geluveld. We deelden er de laatste nieuwe inzichten over actuele thema's: het belang van goed drinkwater, tips voor een goede jongveeopfok, het gebruik van kengetallen in de transitieperiode en de voordelen van genetisch testen in de fokkerij. Nadien konden de aanwezige melkveehouders met een ijsje en een drankje onder de mooie zomerzon genieten van een babbel onder collega's en experten.

Koeien

Over koetjes en kalfjes

De snelle groei van de veestapels, de grotere volatiliteit van prijzen en inkomsten, de sociale en maatschappelijke verwachtingen en de toegenomen competitiviteit zorgen voor een hogere arbeidsdruk, zeker bij de melkveehouders. Voor de tweede editie van de trefdag melkvee, die begin september plaatsvond, kozen we 'arbeid' als rode draad. Het thema was recent al actueel dankzij het project CowForme. Tijdens de trefdag lichtte Jan Hulsen toe hoe melkveehouders de arbeidsefficiëntie kunnen verhogen en vertelde Annelien Jonckheere meer over veerkracht. Na de lunch konden de deelnemers kiezen uit een ruim palet aan technische onderwerpen, zoals arbeidsprotocollen, levensduur van de koe, jongveeopfok en transitiemanagement. De volgende editie van deze trefdag is gepland in februari 2024.

Over koetjes en kalfjes

Impactscores van veehouders

De Vlaamse regering bereikte op 23 februari 2022 een akkoord over het stikstofdossier, de definitieve Programmatorische Aanpak van Stikstof (PAS), en na het doorlopen van het openbaar onderzoek een definitief akkoord op 10 maart 2023. Met een totaalpakket aan maatregelen wil Vlaanderen de stikstofuitstoot drastisch inperken. De impactscore van het individuele veebedrijf speelt daarin een heel belangrijke rol. Al meer dan twee jaar ondersteunt onderzoeker Lisa Dejonghe veehouders in de berekening van hun impactscores. Zo verleende ze ongeveer 80 adviezen over emissies. Tegelijk sensibiliseert ze veehouders via onze nieuwsbrief en studiedagen om hun scores zelf te berekenen via de impactscoretool

Biggen in biggenbox

Nieuwe Vemis website: kennisplatform over emissies

Emissies beheersen is noodzakelijk om te voldoen aan het wetgevende kader én belangrijk om de goede relatie met de buurt in stand te houden. Onder de noemer 'Vemis' slaan acht Vlaamse kenniscentra sinds 2011 de handen in elkaar om praktijkrijpe kennis en heldere oplossingen tot bij de stakeholders uit de veehouderij te brengen. In de herfst van 2022 lanceerden ze een nieuwe website om alle beschikbare kennis over emissie en veehouderij te bundelen. Denk aan het ontstaan van geur en ammoniak in de veehouderij, de regelgeving en het beleid, meetmethoden en (erkende) emissiereducerende technieken of maatregelen en relevante brochures. Veehouders vinden er onafhankelijke kennis, toegankelijk geschreven en zo mogelijk al getest en gevalideerd in de praktijk. De website wordt continu geactualiseerd met de nieuwste informatie.

zeugenstal Vemis.jpg
  • Vorige pagina

    << PORTRET: "Ik wil mensen in hun kracht zetten"

  • Volgende pagina

    (Arbeids)kracht in veehouderij >>

  • Terug naar overzicht

    Hoofdstuk Dier