Duurzame gewasbescherming
Slimme gewasbescherming
Het gebruik en risico van pesticiden met de helft verminderen tegen 2030, dat is het ambitieuze doel van de Europese Green Deal, ook bekend als de "Farm to Fork strategy". We kunnen verwachten dat het gebruik van pesticiden de komende jaren zal transformeren. Land- en tuinbouwers zullen daarin een belangrijke rol (moeten) spelen. Strengere regelgeving noopt hen om steeds efficiëntere (chemische) bestrijdingstechnieken toe te passen. Onderzoekers zijn druk in de weer om hen daarin te ondersteunen.
IPMhubs zetten IPM-strategieën in de praktijk
Aantonen dat geïntegreerde gewasbescherming (IPM) werkt en zo bijdragen aan een effectieve vermindering van het gebruik en de afhankelijkheid van pesticiden is het doel van het project IPMWORKS. Inagro werkt eraan mee met twee hubs, één in courgettes en één in zachtfruit onder bescherming. In het magazine FERM en in dit nieuwsbericht kan je lezen hoe we dat aanpakken. Via kennisdeling op verschillende bijeenkomsten met begeleiding van een hubcoach tillen ze hun IPM-strategieën naar een hoger niveau. Succesvolle IPM-strategieën worden via demo’s gedeeld met andere telers, adviseurs en andere actoren.
Onlineplatform bundelt IPM-technieken
Aangepaste spuittechnieken, uv-behandelingen, slimme inzet van nuttigen… er zijn heel wat manieren om ziekten en plagen te bestrijden. In het Europese project SmartProtect vergeleken en beoordeelden experts een honderdtal slimme IPM-technieken. Ze analyseerden de haalbaarheid en voor- en nadelen van een honderdtal technieken voor naar innovatieve gewasbescherming voor openlucht- en serregroenten. Hun overzicht en evaluaties zijn gratis raadpleegbaar, een hulpmiddel in de zoektocht naar de meest geschikte gewasbeschermingstechniek.
OptiFarm, globaal teeltmanagement
Voldoen aan wetgeving die precieze toepassing van gewasbescherming vereist staat niet meer los van andere veldwerkzaamheden, zoals duurzame bemesting. Een globaal teeltmanagement of systeemaanpak dringt zich dan ook op. Als onderzoekscentrum in het hart van dé landbouwprovincie van Vlaanderen legden we in 2022 een uniek demoperceel aan. Op ons OptiFarm-perceel brengen we al onze kennis samen in een systeemaanpak die landbouwers leidt naar een geoptimaliseerde teelt en klaarstoomt voor de komende decennia.
Cirkel rond maken
Gevoed met gevalideerde technieken uit de klassieke proefveldwerking zal het perceel van 3,5 hectare continu in evolutie zijn. Het is in de eerste plaats een testveld waarop we de cirkel proberen rond te maken en alle uitdagingen van de sector aanpakken. Tegelijk dient het als inspiratieveld voor de Vlaamse land- en tuinbouwer: we tonen op praktijkschaal hoe hij bestaande duurzame technieken kan integreren in zijn teeltsysteem. Daarnaast fungeert OptiFarm als testveld voor precisielandbouw en robotisatie. In 2022 stond de autonome werktuigdrager Robotti bijvoorbeeld in voor zaaien, planten, schoffelen en bespuitingen op het perceel.