
Circulaire land- en tuinbouw
Inagro zoekt met Living Lab Circulair naar cocreatie in circulaire economie
Het hoogproductieve westerse economische model botst op zijn limieten. Grondstoffen geraken uitgeput en de effecten op het milieu worden meer zichtbaar. Om de aarde niet uit te putten, dringt duurzamere productie en consumptie zich op. Circulaire economie maakt het mogelijk om materialen en voedsel te produceren binnen de grenzen van de planeet. In circulaire economie ziet Inagro een belangrijk rol weggelegd voor de landbouwsector. We identificeren daarbij vier belangrijke stromen waarop gewerkt kan worden, met name water, nutriënten, biomassa en energie. Om kringlopen op en naast het landbouwbedrijf te sluiten via cocreatie tussen landbouwers, industrie, beleidsmakers en onderzoekscentra richtten we in 2022 het Living Lab Circulair op.
(Piloot)infrastructuur maakt ideeën meteen concreet
Dankzij het praktijkgerichte onderzoek heeft Inagro al heel wat pilootinfrastructuur uitgebouwd die dienst kan doen om concepten van circulaire economie uit te testen en te demonstreren. De vergistingsinstallatie verwerkt voedsel-, oogst- en mestoverschotten tot biogas dat in allerlei sectoren inzetbaar is als warmte- of elektriciteitsbron of microbieel eiwit. In glastuinbouw loopt een project om reststromen als tomatenloof te voederen aan insecten, een veelbelovende bron van eiwitten voor de voedings- en voederindustrie. Eendenkroos, dat restwater uit de landbouw kan zuiveren, vervult dezelfde rol. Ook onderzochten we in eerdere projecten het potentieel om papier te produceren op basis van spruitkoolstokken en tomatenloof in te zetten als grondstof in de productie van vezelmatten of zelfs biostimulanten en -pesticiden.
Case: CHampITINE, circulaire champignonvoetjes
Eind 2022 eindigde het project CHampITINE. Daarin gingen stakeholders uit de paddenstoelensector op zoek naar valorisatie van nevenstromen uit de teelt. Ze gingen onder meer aan de slag met een innovatief duurzaam verdienmodel voor de verwerking van paddenstoelvoetjes. Die "voetjes", die na de paddenstoelenoogst als afval overblijven, bevatten bio-actieve stoffen die bruikbaar zijn voor allerlei toepassingen. Zo werd het extractierendement van chitine en chitosan nader bepaald. De bevindingen uit CHampITINE nemen we mee in het vervolgproject VALORCHAMP. Alle telers die betrokken waren bij het eerste project stappen ook mee in het nieuwe project.
Uitnodiging tot samenwerking
Living Lab Circulair wil landbouw, voedingsindustrie, maatschappij, chemie en maakindustrie met elkaar verbinden. "Cocreatie laat innovaties sneller en vooral succesvoller van het labo doorsijpelen naar de praktijk”, verduidelijkte afgevaardigd bestuurder Mia Demeulemeester bij de lancering. ”Het zit in ons DNA om tijdens ons onderzoek in nauwe interactie te gaan met de stakeholders en eindgebruikers. Inzetten op een Living Lab voelt dan ook heel logisch aan. Onze sterkere inzet op duurzame circulaire (landbouw)systemen is dan ook een uitnodiging tot samenwerking."