Bij op Phacelia

Bij- en vogelvriendelijk boeren

Voor veel faunasoorten is de boerderij de verblijfsplaats bij uitstek. Sommige soorten zijn er meer gewenst dan andere. Overlastsoorten als houtduiven of zomerganzen hebben landbouwers bijvoorbeeld liever niet op hun bedrijf, maar nuttige soorten als bestuivers en natuurlijke vijanden van plaagsoorten dan weer wel. Iedere soort is uniek, maar heel wat soorten zijn op een of andere manier met elkaar verbonden. Dus is het nuttig om met een geïntegreerde blik naar de fauna op het landbouwbedrijf te kijken.

Agro-ecologie wordt belangrijker, want agronatuurmaatregelen dragen bij aan een betere nutriëntenstatus, beperken erosie, halen koolstof uit de atmosfeer, verminderen de inzet van gewasbeschermingsmiddelen en zorgen voor een betere waterhuishouding. Het team Agromilieu van Inagro beproeft al enkele jaren agronatuurmaatregelen. Op elk van hun voornaamste actieterreinen - biodiversiteit, agroforestry en vogelvriendelijk boeren - bewoog er in 2022 opnieuw heel wat.

Biodiversiteit stimuleren

Het demoperceel agromilieu van Inagro bundelt al meerdere jaren bijvriendelijke landbouwpraktijken. De structurele agromilieumaatregelen - zoals heggen, bloemenranden, keverbank, patrijzenblok en torenvalkkast - zijn er inmiddels tot wasdom gekomen. 2022 was hét moment om de 'volwassen' maatregelen op het perceel in de kijker te zetten. Daarom zette het team agromilieu extra in op communicatie om de verzamelde kennis ruimer kenbaar te maken, via demo's, proefvelbezoeken en een eigen promovideo. Zo moedigden de onderzoekers en adviseurs land- en tuinbouwers aan om biodiversiteit in te zetten om plagen op het landbouwperceel beter te beheersen. Daarnaast kwam het nut van agromilieumaatregelen voor bijen uitgebreid aan bod.

Agroforestry demonstreren

In nagenoeg elke grondgebonden landbouwtak biedt agroforestry kansen. Dankzij een gloednieuw agroforestryperceel dat we eind 2022 aanlegden, krijgt het innovatievere klimaatbestendige landbouwsysteem een plaats in Inagro. We combineren er notelaars met courante West-Vlaamse teelten als prei, kolen en granen. Het laat ons toe om de langetermijnimpact op de teelt, waterhuishouding, bodem, klimaat, bedrijfsvoering en bedrijfseconomie in detail te bestuderen en te becijferen. Daarnaast biedt het ons de kans om eigenhandig praktijkervaring op te doen en landbouwers op het terrein te laten kennismaken met agroforestry tijdens demo's. Zo kunnen we landbouwers in de toekomst bijstaan met gericht teeltadvies.

agroforestry en groenten

Kievit beschermen

In het vroege voorjaar keren heel wat weidevogels, waaronder de kievit, terug uit hun overwinteringsgebieden. Grasland, maar ook steeds vaker akkerland, zijn dan hun favoriete habitat. Maar net dan starten de werken op de akkers. Heel wat veldwerkzaamheden vallen dan ook samen met de leg- en broedperiode van de kievit, wat de soort bedreigt. Landbouwers kunnen de kievit met enkele eenvoudige ingrepen helpen. In 2022 sensibiliseerden we akkerbouwers om bewerkingen in maïs uit te stellen om de kievit te beschermen. Hoe dat precies kan, legden we uit in een mooie video.

  • Vorige pagina

    << Infrastructuur en technologie

  • Volgende pagina

    Circulaire land- en tuinbouw >>

  • Terug naar overzicht

    Hoofdstuk Plant