Vorming geïntegreerde gewasbescherming (IPM) in wijnbouw

Gratis deelname. Inschrijven is verplicht.
Het wijnbouwseizoen 2021 kende heel wat uitdagingen op vlak van beheersing van de ziektedruk. Een hoge luchtvochtigheid en soms plaatselijk veel en hevige neerslag maakte de snel terugkerende spuitbehandelingen niet evident. Wat kunnen we hieruit leren op vlak van gewasbescherming en hoe pakken we komend teeltseizoen aan nu fungiciden met als werkzame stof Mancozeb van de markt verdwijnen.
Programma
18u00: Bart Ganne:
Hoe starten we het nieuwe seizoen 2022 na Mancozeb?
Kort overzicht van de voornaamste middelen. Welke nieuwe middelen zijn er erkend?
Potentieel hogere ziektedruk na vochtig seizoen 2021?
Verhakseld snoei-materiaal in de wijngaard: risico tot ziekte-overdracht naar volgend seizoen? Noodzaak tot alternatieven zoals afvoer snoei-materiaal of verbranden?
19u30 : Simon Riquière (teler, P3-licentiehouder) :
Delen opgedane ervaring nieuwe tunnelspuit DAGNAUD (verbruik, druk,…)
Bloemenstroken vs. grasstrook/zwartstrook: gebruik & onderhoud
Overlast door spreeuwen: potentiële aanpak?
20u00 : Open discussiemoment & rondetafel binnen het lerend netwerk met oa. voorstelling en bespreking vergelijkende test weermodellen Vitisafe en Vitimeteo door Vicky Everaerts (onderzoeker wijnbouw PC Fruit)
21u00 : Einde vergadering
Deze vorming wordt fysiek georganiseerd en telt mee als fytolicentie waarbij het noodzakelijk is dat er vooraf en nadien registratie van de identiteitskaart gebeurt – wie hier gebruik van wil maken, dient zeker de volledige 3 uur mee te volgen alsook in het bezit te zijn van zijn identiteitskaart. We starten graag stipt om 18u00. Gelieve een mondmasker bij te hebben.
Ben je zelf wijnbouwer of ga je starten met wijnbouw en heb je interesse om deze gratis opleiding bij te wonen. Schrijf je dan in voor dinsdag 29 maart 2022 bij stefaan.serlet@inagro.be.

Deze activiteit kadert o.a. binnen het Leader Westhoekproject ‘Naar een duurzame wijnbouw in Heuvelland’.