Over koetjes en kalfjes: trefdag voor melkveehouders

Inschrijven is verplicht.
Deelname is GRATIS voor melkveehouders. Niet-melkveehouders of deelnemers met een commercieel doel betalen €50/persoon. Gelieve vooraf €50 te betalen via het rekeningnummer van Inagro vzw: BE54 0680 3483 0097 met vermelding van 'Trefdag melkvee 2024 + NAAM + voornaam'.
Op vrijdag 2 februari 2024, nodigen wij alle West-Vlaamse melkveehouders van harte uit voor de derde editie van de Trefdag Melkvee 'Over koetjes en kalfjes'.
De trefdag start met praktische duiding over de PAS- & klimaatuitdagingen en hoe je hier als ondernemer kan mee omgaan. Na een smakelijke lunch heb je de mogelijkheid om twee boeiende keuzesessies bij te wonen, afgestemd op jouw persoonlijke interesses. We sluiten de dag af met een gezellige netwerkreceptie, waar ervaringen worden gedeeld en nieuwe contacten worden gelegd. Het belooft een dag te worden gevuld met waardevolle inzichten.
Het organiserend comité, het team veehouderij en Inagro kijken er naar uit om vele melkveehouders te mogen begroeten op deze derde Trefdag 'Over koetjes en kalfjes'!
Dagprogramma
10 u: Ontvangst met koffie
10.30 u: Verwelkoming - Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor land- en tuinbouw
10.45 u:
- Emissie-uitdagingen op een melkveebedrijf - Katrien Boussery, Agentschap Landbouw en Zeevisserij
- Klimaatsverandering: Wat mag, kan en moet een melkveehouder doen? - Jonas Vandicke, ILVO
- Managementswitch: 'groeien zonder (extra) koeien' - Riccy Focke, Agentschap Landbouw en Zeevisserij
13 u: Lunch en netwerkmoment
13.45 u: Keuzeprogramma met uiteenlopende technische thema's
16.30 u: Afsluitende receptie
Keuzeprogramma
Voor de namiddag kies je bij inschrijving twee sessies die je wil volgen.
- Sessie economie: Economisch melken: saldoverschillen tussen bedrijven - Jan Halewyck, Boerenbond
We zoomen in op de bedrijfseconomie van melkveebedrijven en ontdekken waar de toonaangevende bedrijven het verschil maken in saldo en arbeidsinkomen. Deze sessie is gebaseerd op een grondige studie die gebruikmaakt van de Focus-boekhouding van Boerenbond. We verkennen de strategieën en beslissingen die de economische veerkracht van succesvolle bedrijven in de melkveesector bepalen en krijgen zo inzicht in de factoren die leiden tot een gezond bedrijfseconomisch klimaat.
- Sessie ergonomie: Nieuwe horizonten rond ergonomie in de melkveehouderij - Ilse Louwagie, Inagro
Ontdek praktijkvoorbeelden op het gebied van tewerkstelling, arbeidsefficiëntie en het bevorderen van ergonomisch en veilig werken. Tijdens de sessie bespreken we het gebruik van exoskeletten, met de mogelijkheid om ze van dichtbij te bekijken, en delen we inzichten uit de opgedane ervaring in deze grensverleggende benadering.
- Sessie grasland: Hoe kan WatchITgrow je graslanduitbating optimaliseren? - Ellen Versavel en Eddy Decaesteker, Inagro
Het ideale maaitijdstip van gras bepalen is een grote uitdaging voor de melkveehouder. Tijdens deze sessie zoomen we in op hoe we aan de hand van satellietbeelden de evolutie van de grasgroei op een specifiek perceel kunnen inschatten. We overlopen ook de belangrijkste aandachtspunten om een goede graskuil te maken.
- Sessie tools: Beter beslissen met hulp van rekentools - Matthieu Frijlink, ILVO
Om melkveehouders te ondersteunen bij het nemen van operationele beslissingen bestaan verschillende rekentools. Deze tools laten de veehouders toe te beslissen op gefundeerde cijfers en berekeningen en niet op buikgevoel of gewoonte. De rekentools die in deze sessie behandeld worden leveren inzicht bij de volgende vragen:
- Met welke inseminatiestrategie kan ik mijn vleesopbrengsten maximaliseren zonder een jongveetekort te riskeren?
- Wanneer voer ik een reforme koe best af? En hoe verschuift dit moment als er wel of geen vaars ter vervanging klaar staat of de melkprijs schommelt?
- Hoe kan ik de voerwinst op mijn bedrijf optimaliseren? Welke producten zijn potentieel interessant om mijn rantsoen goedkoper te maken zonder mijn productie te verlagen?
- Sessie antibiotica: Een goede uiergezondheid met minder antibiotica, het kàn! - Zyncke Lipkens, MCC Vlaanderen
Heb je jouw benchmarkrapport gedownload maar weet je niet goed wat je ermee moet aanvangen? We gaan samen door het rapport: neem je eigen rapport mee om je antibioticagebruik op jouw bedrijf onder de loep te nemen. Zou je graag beter scoren wat betreft uiergezondheid maar weet je niet goed hoe beginnen? We overlopen samen enkele goede praktijken.
Opgelet! Deze sessie gaat maar één keer door.
Schrijf je in!
