Jubileumeditie Trefdag VarkensAcademie
Scroll naar onder om in te schrijven.
Deelname is gratis voor varkenshouders. Niet-varkenshouders of deelnemers met een commercieel doel betalen € 50/persoon.
Op vrijdag 29 november 2024 nodigen we alle West-Vlaamse varkenshouders uit voor de tiende editie van onze Trefdag VarkensAcademie. Tijdens deze jubileumeditie voorzien we net zoals vorig jaar uitsluitend keuzesessies, waar je er drie van kunt volgen. Een keuzesessie in de voormiddag gevolgd door een lekkere warme maaltijd en nog twee keuzesessies in de namiddag. Afsluiten doen we met een gezellige netwerkreceptie.
Uiteraard voorzien we voor deze editie ook enkele speciale verrassingen. De provincie West-Vlaanderen en Inagro hopen onze varkenshouders talrijk te mogen ontvangen op deze tiende editie!
Dagprogramma
09.30 u: Ontvangst met koffie
10.00 u:
- Verwelkoming
- Keuzeprogramma met uiteenlopende thema's - deel 1
12.00 u: Heerlijk varkensbuffet
13.30 u: Keuzeprogramma met uiteenlopende thema's - deel 2
15.00 u: Keuzeprogramma met uiteenlopende thema's - deel 3
16.30 u: Afsluitende netwerkreceptie
Keuzeprogramma
- Keuzesessie brandpreventie: Hoe maak ik én hou ik mijn varkensbedrijf brandveilig? - Geert Blancke, De Winter Safety
Brandweerofficier Geert Blancke legt in deze sessie uit, vanuit zijn 40 jaar praktijkervaringen in de landbouw en bij de brandweer, waar je op moet letten om jouw varkensbedrijf brandveilig te maken. Daarnaast geeft hij ook tips om jouw stallen en woning brandveilig te houden.
- Keuzesessie ammoniakreductie: Hoe pak ik het stikstofvraagstuk voor mijn bedrijf aan? - Pieter-Jan Delbeke, Boerenbond en Lisa Dejonghe, Inagro
In deze sessie worden de uitdagingen en kansen besproken die voortvloeien uit het Stikstofdecreet en hoe je hier als varkenshouder kan op inspelen. Het RAMBO-project doet naast onderzoek naar emissiereducerende maatregelen ook individuele begeleiding van veebedrijven, met het oog op het halen van de doelstellingen tegen 2030. Met behulp van praktijkvoorbeelden en concrete cases uit het project, krijg je inzicht in de te nemen stappen om de ammoniakemissie op jouw bedrijf te verminderen.
- Keuzesessie fiscale impact: Hoe optimaliseer ik de fiscaliteit van mijn varkensbedrijf? - Stijn Buysse en Annelies Dhuyvetters, Bulco fisc/ DLV
In deze sessie wordt uitgelegd hoe je als varkenshouder jouw bedrijf financieel gezonder kan houden door slim om te gaan met fiscale en boekhoudkundige strategieën. Je leert waar je zelf op kan letten in de boekhouding, welke keuzes fiscaal voordelig zijn, en krijgt praktische tips om de winst te optimaliseren zonder onnodig veel belastingen te betalen. Deze sessie biedt concrete handvatten om jouw bedrijfsvoering fiscaal efficiënter te maken.
- Keuzesessie hittestress: Overzicht van verschillende hittestress reducerende maatregelen bij varkens - Lotte De Prekel, Ugent
Lotte De Prekel deelt in deze sessie de resultaten van vier jaar onderzoek binnen het Coolpigs-project. Ze licht verschillende geteste maatregelen toe, zoals voederadditieven, aanpassingen in voedersamenstelling, optimalisatie van hokbezetting, en het gebruik van vernevelingssystemen en axiale ventilatoren. Je krijgt een praktisch overzicht van welke maatregelen effectief kunnen bijdragen aan het verminderen van hittestress bij varkens en hoe jij deze technieken kunt toepassen op jouw bedrijf.
- Keuzesessie vleesvarkens: Keuzes in de vleesvarkensstal: de alternatieven uitgelicht - Marijke Aluwé en Alice Van den Broeke, ILVO
Steeds meer varkenshouders stellen de klassieke manier van afmesten in vraag en overwegen om af te stappen van de traditionele gemengde afmest van bargen en gelten met een Belgische Piétrain als eindbeerlijn. Mogelijke alternatieven zijn het inzetten van een groeibeer, het gebruik van immunocastratie of het houden van intacte beren. Bij het kiezen van alternatieven, ontstaan er vragen over welke optie het best past op het bedrijf en welke praktische gevolgen dit met zich mee brengt. Deze sessie biedt een overzicht van mogelijke alternatieven met speciale aandacht voor praktische zaken zoals voedermanagment, optimaal aflevergewicht, groeperen of niet.
- Keuzesessie kraamstalmanegement: Kraamstal zoekt manager: Hoe doen mijn collega’s het? - An Cools en Nathalie Nollet, Inagro
Deze interactieve workshop gaat in op de belangrijkste uitdagingen binnen het kraamstalmanagement. Onder het motto "De kracht van velen is de kennis die ze delen", krijg je de kans om (anoniem) input te geven en mee te discussiëren over de hete hangijzers in het kraamstalmanagement.
Geef bij inschrijving jouw keuze door. Let op, niet elke keuze is beschikbaar in elke sessie.
Meer info
Ophélie Degryse, ophelie.degryse@inagro.be, 051 27 32 00