Middenspanningscabine

Wat zijn de voordelen van een middenspanningscabine?

Een middenspanningscabine kan een flinke besparing op je elektriciteitsfactuur opleveren. Het verbruik dient echter groot genoeg te zijn om deze investering te verantwoorden.

Hoger aansluitvermogen

Een middenspanningscabine wordt vaak geplaatst wanneer te weinig aansluitvermogen ter beschikking is. De plaatsing een dergelijke cabine lost dit probleem op. Het zorgt eveneens voor een betere bedrijfszekerheid en minder spanningsonderbrekingen.

Bij een jaarlijks verbruik van
> 75.000 kWh
kan een middenspanningscabine snel interessant worden!

Kosten besparen

Een minder gekend gegeven van een middenspanningscabine is dat hiermee fors bespaard kan worden op de elektriciteitskosten. Voor laagspanningsklanten vormen de netkosten meer dan de helft van de totale elektriciteitskost. Door de plaatsing van een eigen cabine dien je niet langer gebruik te maken van de openbare cabine en ontstaan er ook minder verliezen.

Dit alles resulteert in een potentiële besparing van +/- € 0.08 per kWh. De exacte waarde is plaatsafhankelijk, maar kan worden opgevraagd bij je lokale netbeheerder.

Een middenspanningscabine heeft uiteraard ook zijn kostprijs: gemiddeld tussen de € 40.000 en € 75.000. Je betaalt jaarlijks een stuk meer voor je bijdrage energiefonds, wat kan oplopen van € 50 tot meer dan € 1000. Verder dien je ook de plaatsingskosten in rekening te brengen.

Wanneer we alles samen beschouwen zien we dat een middenspanningscabine interessant kan worden op locaties met een jaarlijks verbruik van meer dan 75.000 kWh. De exacte terugverdientermijn is hierbij afhankelijk van locatie, afstand tot de openbare cabine, plaatsingskost etc.

Zelf een middenspanningscabine plaatsen?

Indien het jaarlijks verbruik meer dan 75.000 kWh bedraagt, raden we aan om contact op te nemen met je lokale netspanningsbeheerder. Deze kan je meer vertellen over de aansluitkosten voor de plaatsing van een eigen middenspanningscabine. Hierbij is vooral de afstand tot de openbare cabine van belang.

Wanneer uit dit onderzoek geen noemenswaardige problemen opduiken, kunnen wij je bijstaan bij verdere vragen.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.