hemelwaterbassin

Afdekmaterialen wateropslagen

Algenbloei, verdamping, stijgende watertemperatuur, … water dat opgeslagen wordt in een silo of foliebassin is hieraan onderhevig. Afdekken van het water tegen zonlicht is de oplossing. Inagro test verschillende mogelijkheden uit om dit te voorkomen.

Net zoals bij menig tuinder wordt ook op de site van Inagro hemelwater opgevangen in watersilo’s. Door rechtstreeks invallend zonlicht neemt het risico op algenbloei vanaf de maand mei sterk toe.

  • Deze algenbloei zorgt op zijn beurt voor verstoppen van leidingen.
  • Tegelijkertijd kunnen deze algen er ook voor zorgen dat de pH van het water oploopt en dat het zuurstofgehalte in de voorraad zakt.

Om dit te verhinderen is het afschermen van het wateroppervlak van invallend zonlicht de oplossing. Inagro heeft iedere watersilo op de site van een ander afdeksysteem voorzien. De volgende vier afdekmaterialen werden uitgetest:

  1. Drijfzeil uit geweven PP
  2. Airfloat cover
  3. Drijvende covers
  4. Drijvende hoekige bolvormige structuur

1. Drijfzeil uit geweven PP

Er werd gekozen voor een drijvend PP weefseldoek. Dit weefseldoek werd op maat van de binnenzijde van de watersilo gemaakt. Langs de buitenzijde is een PVC-buis aangebracht zodat het doek netjes in de vorm van de tank blijft.

Dit is een zeer frequent afdekmateriaal dat het voordeel heeft waterdoorlatend te zijn en tegelijkertijd weinig daglicht en vuil door te laten.

drijfzeil

2. Airfloat cover

Dit is een nieuwere manier om een watertank af te dekken. Dit afdekmateriaal is opgebouwd uit een dubbele laag polyolefine-materiaal waartussen luchtkussentjes zitten. Op deze manier heeft dit kleed een zeer hoog drijvend vermogen. Dit afdekzeil wordt op maat van de silo gemaakt. Door de structuur van de luchtkussentjes en de adhesie van het materiaal krijgt de wind geen vat op de folie. Om toch regenwater door te laten worden er in het kleed diverse 40 mm gaatjes geknipt.

Dit afdekmateriaal zorgt ervoor dat er weinig daglicht en vuil wordt doorgelaten. Bovendien is dit afdekmateriaal aan de bovenkant wit waardoor ook het zonlicht wordt weerkaatst, wat de toename van de watertemperatuur moet afremmen.

airfloat

3. Drijvende covers

Dit zijn achthoekige kunststofschijven die op het wateroppervlak tegen elkaar drijven en zo het wateroppervlak afschermen van zonlicht. Bovendien zijn ze zo gemaakt dat ze kantelen wanneer watervogels proberen om er een nest op te maken.

floaters

4. Drijvende hoekige bolvormige structuur

Dit zijn twintigvlakkige ronde bollen die het wateroppervlak afschermen van het zonlicht. Door hun hoekige structuur sluiten de bollen tegen elkaar aan waardoor het volledige wateroppervlak afgeschermd is van het zonlicht. Deze hoekige bollen zorgen ervoor dat watervogels niet kunnen nesten.

Drijvende hoekige bolvormige structuur

Storm Eunice - de test voor onze afdekmaterialen

Sinds eind vorig jaar 2021 heeft Inagro deze vier afdekmaterialen op vier watersilo’s geplaatst. Ze hebben alvast allen de passage de storm Eunice met glans doorstaan.

Floaters bij storm

Meer info?

Wil je graag weten welk afdekmateriaal het best afgestemd is op jouw noden?

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.