Voordelen van RTK GPS voor landbouwmachines
De voordelen van RTK GPS zijn eindeloos
De keuze voor een navigatiehulp voor landbouw hangt volledig af van de gewenste precisie en de precisie van navigatiesystemen varieert afhankelijk van het gekozen systeem. De economische voordelen zijn voor elk bedrijf anders. Denk bijvoorbeeld aan de besparingen die mogelijk zijn wanneer je met een precisie van 1 cm kunt werken. Een biologische teler kan bijvoorbeeld handarbeid besparen door dichter bij elke plant te kunnen schoffelen.
Een nauwkeurige aansluiting van de gewasrijen maakt het mogelijk om meer rijen op hetzelfde perceel te plaatsen. Dit betekent ook dat de bestuurder van de trekker meer tijd heeft om grondbewerkingen of het zaaien optimaal uit te voeren, zonder zich te hoeven concentreren op het nauwkeurig sturen van de trekker.
Met een RTK GPS-stuursysteem kunnen aardappelen precies in het midden van een rug worden gelegd (bij planten in 2 keer), waardoor het risico op blootliggende knollen wordt verminderd. Dit vermindert ook de oogstverliezen door beschadiging van machines, bijvoorbeeld bij het oogsten van prei, doordat de rij precies in het midden van de rooibek zit.
Daarnaast leidt het gebruik van deze technologie tot minder fysieke en emotionele belasting voor de chauffeur, vermindert het de bodemverdichting op de kopakker door een werkgang over te laten, en zorgt het voor besparingen op inputkosten zoals meststoffen, zaaigoed en pootgoed. Ook wordt het risico op fytotoxiciteit verminderd door overlappende toepassingen te vermijden.
Wegwijs in de systemen
Er bestaan verschillende types RTK GPS systemen:
- De meest voorkomende systemen zijn hydraulische sturing. Deze kunnen zowel vanuit de fabriek geïnstalleerd worden of nadien.
- Een ander type is het elektrisch stuur. Dit systeem is vaak goedkoper, zelf te installeren, of via een ervaren installateur.
De keuze voor het type RTK GPS is afhankelijk van het gebruik. Zo zal een hydraulische sturing meer opties hebben, en volledig geïntegreerd zijn. De elektrische sturing is vaak nog niet gekoppeld met ISOBUS, al lijkt hier binnenkort verandering in te komen (info maart 2024). Eens een elektrisch stuur gekoppeld is met ISOBUS zijn ook daar taakkaarten en sectiecontrole mogelijk.
Elektrisch stuur, een interessant alternatief
Heb je een oude tractor? Of vind je een hydraulisch systeem te complex voor jouw bedrijf? Dan is een elektrisch stuur misschien wel interessant voor jou. Deze systemen zijn vaak prijstechnisch voordeliger en worden ook zelfopbouw GPS-systemen genoemd.
Inagro heeft het FJD AT1 systeem van FJDynamics getest en onze ervaring is erg positief. Het zelfbouwpakket is duidelijk en vereist slechts beperkte kennis om te installeren. We waren vooral onder de indruk van de gebruikservaring, het rijcomfort en de precisie die het systeem biedt.
Installatie van het FJDynamics AT1-systeem
Er zijn verschillende zelfopbouwsystemen op de markt zoals FJDynamics, Agri-GPS, Sveaverken, en Fieldbee. Er bestaat ook een Open Source RTK systeem, de AgOpenGPS. De keuze van het systeem voor jouw tractor hangt af van het model van de tractor en of deze klaar is voor GPS.
Inagro kocht en testte een FJDynamics AT1-systeem. De GPS werd geïnstalleerd op een Deutz 6807, bouwjaar 1983. Deze systemen komen goed tot hun recht op een oud type tractor, dat nog niet voorzien is op GPS systemen. De tractor dient wel al voorzien te zijn van stuurbekrachtiging.
handig in gebruik
De opbouw van het pakket nam ongeveer een dag in beslag. De meest ingrijpende aanpassing was het vervangen van het stuur door een elektronisch stuur. Verder vraagt het veel tijd om de bedrading netjes weg te werken achter de cabinekledij. Eens geïnstalleerd moet je het systeem kalibreren met de hulp van YouTube instructievideo's. De video's tonen ook hoe je de nauwkeurigheid kan controleren zodat er altijd in dezelfde sporen gereden kan worden. Als correctiesignaal gebruiken we FLEPOS. Een data SIM kaartje is dus noodzakelijk. Er is wel wat uitpluiswerk, maar de leverancier zorgde voor een goede ondersteuning en beantwoordde al onze vragen.
De menustructuur is praktisch en eenvoudig. De terminal laat zich bedienen als een Android-systeem. Wie ervaring heeft met GPS-systemen kan meteen met dit systeem aan de slag. Ook voor nieuwe gebruikers is het een laagdrempelige manier om aan precisielandbouw te doen.
De GPS doet wat hij moet doen. We zijn onder de indruk van de precisie. Het is makkelijk en precies om AB-lijnen aan te maken en te rijden. Het verschil met andere GPS-systemen is dat het nieuwe opbouwstuur meedraait tijdens het rijden.