Hernieuwbare energie

Is een windmolen interessant voor mijn bedrijf?

Net als zonne-energie kan de wind een gratis bron van elektriciteit zijn. Vooraleer hierin te investeren, is het wel van cruciaal belang om je grondig te laten bijstaan door een expert.

Gezien de ligging van veel landbouwbedrijven in een open gebied is er veelal ook een goed windaanbod. Een windmolen kan dan interessant zijn als je wilt investeren in eigen, hernieuwbare energie. Maar wanneer loont deze investering nu?

 

Allereerst dien je te kijken naar je eigen verbruik. Hoeveel energie verbruik je en wanneer verbruik je die? De combinatie van deze twee factoren gaat bepalen welk vermogen en welke technologie er het meest geschikt is. Natuurlijk zijn er nog een aantal parameters die een rol spelen, specifiek voor windenergie:

  • Is er gevaar voor hinder voor omwonenden?
  • Ligt mijn bedrijf in een beschermd gebied?
  • Wat is de impact op de omgeving?

 

Als uit bovenstaande allemaal blijkt dat het mogelijk is om een windmolen te plaatsen dan moet er nog gekeken worden om de business case door te rekenen. Ook hier spelen er terug verschillende aspecten een rol, waaronder:

  • Elektriciteitsaansluiting (laag- of middenspanning)
  • Elektriciteitsprijs / contract(type)
  • Hoe veel van de zelf opgewekte energie kan ik zelf verbruiken?
  • Welke subsidies kunnen worden bekomen?

 

De combinatie van bovenstaande aspecten gaat een idee geven op de terugverdientijd voor een bepaald type bedrijf en turbine. Om een goede inschatting te maken of een windmolen iets is voor op jouw bedrijf is er maatwerk nodig.

 

Heb je interesse in windmolens?

Surf naar Enerpedia voor meer informatie of contacteer ons voor gericht advies.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.