Campagnebeeld boerderijspotten

Boerderijspottersroute Torhout

Welkom op de boerderijspottersroute in Torhout. Deze lus van ongeveer zeven kilometer door het charmante dorpje Sint-Henricus voert je langs (verharde) plattelandswegen naar landbouwers die heel wat inspanningen leveren om hun bedrijf te integreren in het landschap. Zo creëren ze een mooie omgeving voor zichzelf, medebewoners en recreanten om te wonen, werken en verpozen.

Dit is geen bewegwijzerde route. Je vertrekt aan de kerk van Sint-Henricus en komt daar ook weer terug. Bekijk zeker het kaartje om op de juiste route te blijven! Onderweg vind je vijf “shotspots”, plaatsen waar je even halt kunt houden en meer ontdekt over landbouw in het landschap. Maak er een mooie foto en post ze op Facebook of Instagram met de #wordboerderijspotter om kans te maken op een boerderijpakket. Wij zijn alvast dankbaar voor de mooie plekjes in ons landschap. We hopen dat jij evenveel geniet!

Hop, die wandelschoenen aan! We zijn vertrokken…

Shotspot 1

De eerste stop in de lus is een modern melkveebedrijf. Aan de shotspot kijk je naar een moderne melkveestal met daarvoor een fruitboomgaard. Een gezonde melkveestal is hoog en open zodat er veel verse lucht in kan circuleren. Door twee materialen te combineren, grijs voor de gevel en een donkere kleur op het dak, is de hoge gevel optisch gebroken. De afstand tussen de bomen en het gebouw zorgt voor voldoende verse lucht in de stal.

Fruitbomen groeien uit tot hoge bomen die de daklijn van de melkveestal optisch breken. De fruitbomen voorzien de landbouwers ook van vers fruit, zoals appelen, peren en kersen. Dankzij de combinatie van de hoogstamfruitbomen en slimme architectuur slaagt de landbouwer er dus in om de boerderij te integreren in het landschap. En wij kunnen genieten van een prachtige omgeving.

De volgende shotspot hoef je niet ver te zoeken. Je vindt ze wat verder in de straat.

Torhout shotspot1

Shotspot 2

“Een boerderij, waar?”, vraag je je waarschijnlijk af. Achter deze massieve meidoornheg zit weldegelijk een actieve boerderij met een grote rundveestal verstopt. In het verleden werden meidoornheggen vaak gebruikt als natuurlijke omheining rond weides. Door de doornen op de takken konden de runderen niet ontsnappen. Prikkeldraad avant la lettre, zeg maar...

Een meidoornheg wordt maximaal vier tot vijf meter hoog. Door haar hoogte is het moeilijk voor passanten om de achterliggende boerderij goed te bekijken of te spotten. Dat geeft de landbouwer een gevoel van privacy, maar zorgt ook voor de landschappelijke integratie van het bedrijf. Of had jij al gezien dat er achter deze heg koeien grazen?

We verlaten St.-Henricus en staan 'midden te velde' in ons West-Vlaamse platteland.

Torhout shotspot2

Shotspot 3

We hebben Sint-Henricus verlaten en staan ‘midden te velde’ in ons West-Vlaamse platteland.

Een goede landschappelijke integratie betekent niet dat landbouwers hun volledige bedrijf moeten verstoppen achter bomen en struiken. Door bepaalde accenten te leggen met beplanting en bouwmaterialen kunnen ze de aandacht verleggen van een gebouw naar een heg of boom. Dat principe wordt hier heel mooi toegepast.

Achter de opslag- en materiaalloodsen is een massieve bomenrij aangeplant bestaande uit verschillende boomsoorten, zoals es en populier. De bomen zijn veel hoger dan de achterliggende loodsen, waardoor het landschappelijke accent veel meer valt op de bomen, dan op de loodsen. Het gebruik van lichtere materialen voor de gevels, en donker gekleurde materialen voor het dak van de loods, zorgen tevens voor een optisch kleiner gebouw. De combinatie van een accent in de beplanting én materiaalkeuze zorgt voor een goed geïntegreerd landbouwbedrijf, zonder het te camoufleren.

Oef, we zijn halfweg op de wandellus. Je kan alvast uitkijken naar de volgende boerderij, waar je even kan uitrusten.

Torhout shotspot3

Shotspot 4

Stap zeker even binnen in deze boerderij. Je kan er genieten van een drankje en even uitrusten.

Je kan er niet naast kijken: dit bedrijf heeft een imposante dreef. Ze bestaat uit een dubbele rij essen die bewoners, bezoekers en passanten verwelkomen op de hoeve. De bomen dragen ontegensprekelijk bij aan de integratie van het bedrijf. De dreef is zichtbaar in de directe omgeving en breekt het zicht op de achterliggende landbouwloodsen. Dat dreefpatroon herhaalt zich bij de tweede uitrit van het bedrijf, iets verder in de straat. Daar bestaat de dreef uit één rij knotwilgen in een heg.

Op de weide langs je plantte de landbouwer een fruitboomgaard aan. Net als de fruitboomgaard naast de melkveestal zorgt deze boomgaard voor lekker vers fruit dat je kan kopen in de hoevewinkel. Fruitboomgaarden worden niet aangeplant in een rij, zoals de dreef, maar in driekhoeksverband of gekruist. Dat geeft de boomgaard een natuurlijk karakter.

Ben je terug opgeladen? Begeef je dan naar de laatste shotspot. Pas op: we gaan enkele meter langs een drukke weg. Houd kinderen dichtbij en honden aan de lijn.

Torhout shotspot4

Shotspot 5

Het laatste bedrijf voor we Sint-Henricus dorp terug binnenwandelen, is een loonwerkbedrijf. Dat zijn landbouwers die tegen betaling landbouwwerk uitvoeren voor andere landbouwers. Boerderijen van loonwerkers bestaan dus voornamelijk uit machineloodsen.

Boerderijen die enkel bestaan uit machineloodsen integreren in het landschap is niet eenvoudig. De loodsen grenzen meestal meteen aan het akkerland. Bomen planten tussen de aardappelen, mais of tarwe is uitgesloten. Door schaduw en bladval zouden de gewassen te veel schade oplopen.

Deze landbouwer koos een elegante oplossing. Langs de volledige flank van de loods is een taxusheg aangeplant, met daarin een aantal bomen. Taxus is een inheemse groenblijvende struiksoort met naalden, familie van de kerstboom. De hoogstambomen in de heg leggen een accent in de hoogte, waardoor de daklijn in de lengte wordt gebroken. Ook vanop afstand zijn ze duidelijk zichtbaar in het landschap.

Geniet van het vervolg van je wandeling. Denk eraan om de foto’s van de shotspots te posten op sociale media met de #wordboerderijspotter om kans te maken op een boerderijpakket.

Torhout shotspot5
PDPO

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.