Campagnebeeld boerderijspotten

Boerderijspottersroute Diksmuide

Welkom op de boerderijspottersroute in Diksmuide. Deze lus van ongeveer 36 kilometer door de IJzerstad Diksmuide voert je langs (verharde) plattelandswegen en jaagpaden naar landbouwers die heel wat inspanningen leveren om hun bedrijf te integreren in het landschap. Zo creëren ze een mooie omgeving voor zichzelf, medebewoners en recreanten om te wonen, werken en verpozen.

Dit bewegwijzerde traject loopt samen met de IJzerhoevenroute. Onderweg vind je zes “shotspots”, plaatsen waar je even halt kunt houden en meer ontdekt over landbouw in het landschap. Maak er een mooie foto en post ze op Facebook of Instagram met de #wordboerderijspotter om kans te maken op een boerderijpakket.* Wij zijn alvast dankbaar voor de mooie plekjes in ons landschap. We hopen dat jij evenveel geniet!

Hop, spring erop! We zijn vertrokken…

Shotspot 1

Een boerderij integreren in het landschap gebeurt met beplanting. Bomen, houtkanten, heggen… ze vullen de bestaande beplanting in het landschap aan en doen stallen, loodsen en voederopslag opgaan in de omgeving. Ook met materiaalkeuze in de bouw beïnvloeden landbouwers de blik op hun bedrijfsgebouwen.

Op dit biologisch melkveebedrijf zie je heel wat beplanting. Wat het meest in het oog springt, is de rij essen langs de voorzijde van het bedrijf. De bomenrij loopt langs de hoeve door, en volgt de IJzer stroomopwaarts, richting het centrum van Diksmuide. Dat heet een ‘landschappelijke uitloper’. Door de bomenrij verder door te trekken dan de gebouwen, vallen de hoogstambomen veel meer op in het landschap, meer dan de achterliggende hoeve.

Rechtsomkeer! Net als de bomenrij vormt de weg naar deze stop een uitloper op de fietslus. Keer even terug en hervat de IJzerhoevenroute met de bijhorende wegwijzers.

shotspot Diksmuide 1

Shotspot 2

Op deze shotspot trekken de essen langs beide zijden van de oude spoorwegberm ‘Frontzate’ meteen je aandacht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de volledige vlakte tussen de IJzer en deze spoorwegberm onder water gezet, dus ook waar jij nu staat. Je hebt toch wel je botten mee, hé?! De bomenrij is een groene as door de regio en draagt bij tot de landschappelijke integratie van de achterliggende boerderij.

Wist je trouwens dat overheden de landschappelijke integratie van landbouwbedrijven mee bewaken? Ze stellen er bepaalde eisen over vóór ze toestemming geven om een nieuwe stal of loods te bouwen. Gelukkig brengen veel landbouwers op eigen initiatief al groen aan op en rond hun erf, omdat ze trots zijn op hun bedrijf én een mooie woon-werkplek willen.

Goed nieuws, dit tweede landbouwbedrijf op onze route heeft een hoeve-automaat. Ga er gerust even uitrusten met een drankje en een ijsje.

shotspot Diksmuide 2

Shotspot 3

Numero tres, je bent halverwege!

Niets verraadt dat dit varkensbedrijf bestaat sinds 1339, want de hoeve evolueerde mee met de modernste technologieën. Langs de oorspronkelijke hoeve ligt een waterwal, omsloten met een volledig uitgegroeide populierenrij, de hoge bomen waarnaar je nu kijkt.

Ben je benieuwd naar de jonge beplanting langs de meest recente varkensstallen? Fiets dan richting het bedrijf. De jonge boompjes rondom de site zullen uitgroeien en de gebouwen op termijn volledig integreren door de daklijnen te ‘breken’. Vanuit het landschap zal je oog eerder vallen op de bomen dan op de daken van de varkensstallen.

Aan de flank van het bedrijf groeien kleine struikplanten parallel met de muur. Ze zullen uitgroeien tot een heuse heg van verschillende streekeigen struiksoorten, zoals wilde liguster, hazelaar, haagbeuk, beuk en rode kornoelje. Anders dan een haag in jouw tuin, die je elk seizoen moet snoeien, heeft zo’n massieve heg eens om de zeven jaar een grondige snoeibeurt nodig. Zo’n losse heg is niet alleen onderhoudsvriendelijk, ze is ook een lust voor het oog én een voedsel- en broedparadijs voor vogels en insecten.

Ben je doorgereden naar de andere kant van het bedrijf om de jonge bomen en struiken eens te zien? Keer dan terug naar het pad om de IJzerhoevenroute te hervatten. Deze hoeve biedt op bestelling heerlijk vers varkensvlees aan. Een aanrader voor je volgende bezoek!

shotspot Diksmuide 3

Shotspot 4

De Oude Zeedijk waarop je nu staat, werd in de middeleeuwen gebouwd om het achterliggende land te beschermen tegen het zoute zeewater. Dat maakte landbouw achter de dijk mogelijk.

Langs de volledige perceelsgrens van hun weide plantten de landbouwers van het gemengde landbouwbedrijf voor je bomen. Zo versterken ze het landschap dat bestaat uit verschillende kleinere en grote percelen landbouwgrond. Achter de bomenrij bevinden zich de melkveestal en de rest van de hoeve. Als de bomen helemaal in blad staan, komen de hoogste kruinen boven het dak van de melkveestal uit.

En dat is niet toevallig… Een gezonde melkveestal is hoog en open zodat er veel verse lucht in kan circuleren. Door twee materialen te combineren, is de hoge gevel optisch gebroken. De afstand tussen de bomen en het gebouw zorgt voor voldoende verse lucht in de stal. Door de combinatie van de hoogstambomen en slimme architectuur slaagt de landbouwer er dus in om de boerderij te integreren in het landschap. En wij kunnen genieten van een prachtige omgeving.

En route, naar de volgende.

shotspot Diksmuide 4

Shotspot 5

Je staat nog altijd op de Oude Zeedijk. Viel je oog al op de vele knotbomen? Ze lijken willekeurig in het landschap te staan, maar niets is minder waar! De knotbomen volgen een poldergracht die tussen de weides loopt. Die gracht brengt overtollig water van de akkers naar een grotere rivier, in dit geval de IJzer. Deze knotwilgen hebben graag natte voeten. Ze aarden dus goed langs een poldergracht en komen al eeuwenlang op het platteland voor.

Zo versterken de knotbomen van landbouwers het bestaande landschap. Maar knotbomen zijn ook nuttig op een landbouwbedrijf! Ze produceren schaduw voor grazende koeien op warme dagen én houden de erosie van de oevers van de poldergracht tegen. Maar ze zorgen ook voor hout. Meer daarover ontdek je op de volgende stop!

Wist je trouwens dat je kijkt naar bezoekboerderij De Zegge? Op deze actieve boerderij kan je op reservatie heel wat beleven. Denk aan verjaardagsfeestjes, zomerkampen, klasbezoeken en vergaderingen.

shotspot Diksmuide 5

Shotspot 6

Beplanting is belangrijk voor het landschap. Tegelijk mag die beplanting de dagelijkse werking van het landbouwbedrijf niet in de weg staan. Denk aan zonlicht voor de zonnepanelen, verse lucht in de stallen en ruimte voor vlot verkeer op het bedrijf.

Langs de weide van dit gemengd landbouwbedrijf met melkvee, vleesvee en akkerbouw aan de Kapellestraat zie je spontane begroeiing in de berm. De struiken groeien er dankzij zaadjes die de wind en vogels verspreidden.

Langs de straatzijde groeien knotbomen die de landbouwer aanplantte. Die bomen hebben regelmatig een snoeibeurt nodig. Knotten zorgt al eeuwen voor een continue bron van hout, interessant om werkmateriaal of warmte te maken. Wist je trouwens dat de gesnoeide takken van een knotboom kunnen dienen voor een gloednieuwe boom?

Geniet van het vervolg van de fietstocht, die je langs de IJzer terug naar Diksmuide voert.

shotspot Diksmuide 6
PDPO

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.