Kerkuil

Hoe draag ik zorg voor kerkuilen op mijn bedrijf?

Een kerkuil is voor veel landbouwers de trots van hun bedrijf. Met deze tips en tricks maak je jouw bedrijf aantrekkelijker voor deze nachtroofvogel.

De kerkuil aan jou voorgesteld

Het typische kenmerk van de kerkuil is ongetwijfeld zijn het hartvormige, witte gezicht. 

kerkuil op paaltje
Soms laat de kerkuil een heel kenmerkend, wat akelig gekrijs horen. In de buurt van zijn nest zal je hem eerder horen blazen. Klik hier voor het geluid van de kerkuil. Bron: Vogelgeluid.nl

De ideale omgeving voor de kerkuil: de boerderij

Overdag is de kerkuil vaak op rustige donkere plaatsen op de boerderij aanwezig. Binnen in de loods, hoog in de nok is vaak een favoriete plek. De kerkuil vertrekt bij valavond vanuit zijn nestplaats om op jacht te gaan in (half)open veld, waar gras- en bouwland afgewisseld worden met kruidenrijke akkerranden, houtkanten, hagen, knotbomen en braakliggende akkers. Een grote boom of struik in de buurt van de nestingang is een ideale rust- en uitkijkpost.   

Extra tips:
  • Om de muizenjacht voor je kerkuil eenvoudiger te maken, kan je kruiden wat laten verruigen. Dit wordt ongetwijfeld het ideale jachtgebied van je kerkuil.
  • Een poel in de buurt voorziet in de waterbehoefte van de kerkuil.
  • Het gebruik van muizenvergif raden we sterk af! Gif stapelt zich op in het lichaam van de kerkuil, wat vaak tot de dood van je kerkuil leidt.

Gratis muizenbestrijding! 

Eén volwassen kerkuil eet gemiddeld zes muizen per nacht. Per jaar ben je zo verlost van meer dan 2000 muizen!

Ruben Mistiaen

Adviseur agromilieu

Muizen

Kaskraker: Drie kerkuiluilskuikens in de biohoeve

Eind 2015 installeerde een vertegenwoordiger van de kerkuilenwerkgroep een kerkuilenbak in een loods op de biohoeve van Inagro. Jarenlang bleef het er rustig en kalm, hoewel de omgeving alle nodige voorzieningen bood om de komst van een kerkuil in de hand te werken. De bak is immers geplaatst in een open schuur, die uitkijkt over de velden. Water en wat bomen in de buurt volmaakten het kader. En ook over het voedsel (voornamelijk muizen) hoefden we ons geen zorgen te maken. Maar toch bleef alles er stil…

In 2019 plaatsten we dan maar wat ‘afval’ uit een bewoonde kerkuilenbak in onze bak, omdat dit de komst van een kerkuil zou kunnen bevorderen. En wat bleek in 2020? Naast vader en moeder kerkuil, is de biohoeve vandaag ook nog eens drie kerkuiluilskuikens rijker! Of geduld hier een 'schone' zaak is? Geen idee, maar trots zijn we!

Kerkuilenjongen

Laat een kerkuilenbak installeren op jouw landbouwbedrijf!

Een kerkuil maakt eigenlijk geen eigen nest. Hij gebruikt bestaande nissen en holtes in (half)open schuren, maar ook ongebruikte schoorstenen, de ruimte tussen isolatie en dak of een geplaatste kerkuilenbak.

Wanneer kom je in aanmerking voor een kerkuilennestkast?

  • Je boerderij is gelegen op meer dan 500 m van een drukke verkeersweg.
  • Er is een (half)open schuur waarvan tenminste een deel het ganse jaar open is, zodat de kerkuil er altijd in en uit kan vliegen.
Locatie van de kerkuilenkast
  • Een kerkuilenkast kan geplaatst worden op de balken van het dakgebinte of aan de muur.
  • Of er is een gebouw met een zogenaamd uilengat van minimaal 15 tot 20 cm doorsnede waarachter een kerkuilenkast geplaatst kan worden tegen de binnenmuur.
  • Of er is een gebouw met een groot uilengat van ongeveer 40 cm. In het gebouw kan dan een kerkuilenkast geplaatst worden aan de balken van het dakgebinte.

Steeds meer landbouwers laten een nestbak voor kerkuilen plaatsten. Het stijgend aantal broedparen in nestbakken is de laatste jaren sterk gestegen.

Aurel Vandewalle - Provinciale coördinator

Kerkuilenwerkgroep West-Vlaanderen

kerkuil vlucht

De kerkuilenwerkgroep aan het werk

De kerkuilenbak op de biohoeve van Inagro

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.