Geschoond witloof ter presentatie

Wat is de ideale forceerperiode voor mijn witloofras?

Het hele jaar door witloof forceren dankzij een verscheidenheid aan rassen

Om het hele jaar door witloof te forceren bestaan er vroege rassen, winterrassen en late rassen. Voor een goede kwaliteit van de wortels is de bewaring heel belangrijk.

Rassen

De ideale forceerperiode is sterk afhankelijk van het gebruikte ras. Afhankelijk van deze ideale forceerperiode maakt men een onderscheid tussen vroege rassen, winterrassen, late rassen en zeer late rassen. Kwaliteitssortering en opbrengst zijn hierbij twee belangrijke factoren.  

Hieronder worden telkens de Belgische en Franse referentierassen besproken, maar er bestaan nog meer witloofrassen om uit te kiezen. Een overzicht van het rassenassortiment, hun forceerperiodes en nog veel meer vind je op de jaarlijks geactualiseerde rassenlijst (2022).  

Winterrassen geforceerde kroppen

Franse en Belgische referentierassen

 • Vroege rassen

  Ecrine (Vilmorin) is het Franse referentieras met een goede opbrengst en sortering. Bij hogere forceertemperaturen is dit ras gevoelig voor roodverkleuring. Dit kan vermeden worden door naar het einde van de forcerie de temperatuur te laten dalen. De optimale forceerperiode is van begin oktober tot eind november.

  Bingo (Hoquet) is het Belgische vroege referentieras dat gewoonlijk een goede opbrengst en sortering heeft met een optimale forceerperiode van half oktober tot half december voor hydroteelt. Roodverkleuring komt weinig voor maar bij later forceren neemt de kwaliteit sterk af door een grotere pitlengte.  

  Andere vroege rassen zijn Beguine, Darling en Topscore.

 • Winterrassen

  Daufine (Vilmorin), de Franse referentie, doet het goed op vlak van opbrengst en kwaliteitssortering. Het ras is weinig gevoelig voor pitafwijkingen, maar wel voor ethyleenschade. De kwaliteit gaat achteruit door kleine rode vlekjes op de kroppen. De ideale forceerperiode is van half januari tot eind juni.

  Fakir (Hoquet) is de Belgische referentie voor winterrassen. Het scoort goed op productiviteit, sortering en kwaliteit en het is niet gevoelig voor roodverkleuring. Fakir kan geforceerd worden van halverwege december tot en met april.

  Andere kwalitatieve winterrassen zijn Darling, Topscore en Flexine.

 • (Zeer) late rassen

  De Franse referentie Flexine (Vilmorin) heeft een zeer goede productiviteit, sortering en kwaliteit. De optimale forceerperiode is van april tot juli maar in het najaar kan je nog steeds goede resultaten bekomen met een klein risico op een te lange pit.  

  Vintor (Hoquet) is het Belgische referentieras voor de late tot zeer late forcerie. Het kan geforceerd worden van maart tot en met oktober. Vintor heeft een goede productiviteit en sortering maar is relatief gevoelig voor roodverkleuring. Voor de zeer late forcerie is dit ras minder goed, de kwaliteitssortering is ondermaats.

  Enkele andere rassen die we in de late forcerie kunnen gebruiken zijn Sweet Lady, Laurine en First Lady.

Meer info

Voor meer informatie, neem gerust contact met ons op!

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.