Slerotnia schimmelplus in de witloofforcerie

Wat kan ik doen tegen Sclerotinia in witloof?

Sclerotinia-besmetting evolueert van lichtbruine vlekjes in de wortelhals tot een witte schimmelpluis met scleroten, waarbij een zware infectie ook de krop kan aantasten. Met preventieve maatregelen kan je de besmetting beperken.

De schimmel Sclerotinia spp. tast wortelen aan vanuit de bodem via kiemende ruststructuren, de zogenaamde “scleroten”. Deze scleroten kunnen wel 5 tot 10 jaar overleven in de bodem. Met preventieve maatregelen en gebruik van biologisch fungicide Lalstop Contans, beperk je de besmetting. Bij een zware besmetting kan je een chemische veld- of kraagbehandeling uitvoeren. Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen, beantwoord door onze experts. 

witloof- sclerotinia scleroten
  • Hoe herken je Sclerotinia?

    Een eerste symptoom van een infectie met Sclerotinia zijn lichtbruine vlekjes op de scheiding tussen vochtige en droge grond op de wortelhals. De bladeren van de wortel rotten en nadat de schimmel zich voedt met de afstervende plantencellen ontstaat een witte schimmelpluis. Hieruit kunnen ronde zwarte bolletjes met een diameter van 5 tot 15 mm ontstaan, de scleroten. Vanwege hun uiterlijk worden deze scleroten ook wel rattenkeutels genoemd. Ook tijdens de forcerie vertonen besmette wortels eerst lichtbruine zachte rotte plekken waarna schimmelpluis en scleroten kunnen ontwikkelen. Bij een zware infectie kan de krop stoppen met groeien en vervolgens ook beginnen rotten.

     

  • Hoe worden de wortels besmet?

    Sclerotinia-infectie van de wortelen gebeurt vanuit de grond. De scleroten, ruststructuren die 5 tot 10 jaar overleven in de bodem, kiemen in de grond bij vochtige omstandigheden en temperaturen boven 5°C. Uit een scleroot ontstaan vruchtlichamen (apotheciën) die sporen produceren. Afgestorven bladeren zijn een voedingsbron voor deze sporen. Zo dringt de schimmel de plant binnen. De schimmel kan via mycelium ook rechtstreeks gezonde wortels binnendringen. Het mycelium groeit vanuit de scleroten.

    Na 3 dagen is er afstervend weefsel (necrose) zichtbaar waarmee de schimmel zich voedt. Er wordt een dik schimmelpluis gevormd waaruit scleroten ontstaan. De scleroten vallen op de grond en gaan in een rustperiode van enkele weken tot jaren.

    Bij een vroege infectie (eind augustus - begin september) is de wortel meestal volledig weggerot bij de rooi. Bij een lange droge zomer is er een grotere kans op een latere infectie (eind september - oktober) waarbij de geïnfecteerde wortel nog intact is bij de rooi en dus in de koelcel en vervolgens in de forcerie terechtkomt. De schimmel kan zich verder ontwikkelen tijdens de koude bewaring. In de forcerie kan de schimmel zich heel snel ontwikkelen maar verspreiding gebeurt enkel via contact met aangetaste wortels, niet via het water.

  • Voorkomen en bestrijden

    • Goede teeltrotatie, gevoelige teelten zoals koolzaad en bonen vermijden.
    • Het biologische fungicide Lalstop Contans WG regelmatig inwerken op veld. Dit bevat sporen van een goedaardige schimmel die parasiteert op Sclerotinia.
    • Rooien bij temperaturen onder 15°C.
    • Snelle verwerking na rooien.
    • Zieke wortels verwijderen bij intafelen.
    • Wortels verenkelen, met een rooster in de trekbak zetten in plaats van tegen elkaar.
    • Goede bedrijfshygiëne. Bij problemen alles grondig reinigen.
    • Besmette planten niet over veld verspreiden. Dit kan een nieuwe besmetting veroorzaken.
  • Chemische behandeling

    • Kraagbehandeling.
    • Veldbehandeling met fungiciden.

Praktische informatie in je broekzak?

Gebruik de gewasbeschermingsapp van Inagro.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.