Rassenkeuze sluitkool (gangbare teelt)

Vergelijkende rassenproeven
Naargelang de teeltperiode en het afzetkanaal bieden zich soms specifieke onderwerpen aan. Op Inagro leggen we vergelijkende proeven aan in functie van het aanbod aan rassen. Hierbij worden de kolen beoordeeld op een reeks gewasparameters, op ziektegevoeligheid en op sleet. Bij de oogst bepalen we ook de marktbare opbrengst, de sortering en de uitwendige en inwendige kwaliteit.
Tripsschade
Wittekolen worden aangetast door trips, wat een specifiek schadebeeld geeft. In proeven die niet behandeld worden tegen trips, wordt de intrinsieke rasgevoeligheid in beeld gebracht. Er blijken duidelijke verschillen in gevoeligheid tussen de rassen te bestaan.
Bewaarteelten
Als het om een bewaarteelt van rode kool of witte kool gaat, worden de kolen gedurende vier en zeven maanden bewaard in een koelcel bij 1°C en zo hoog mogelijke relatieve vochtigheid. Met savooikool deden we in het verleden ook ervaring op met bewaring onder ijs. De savooikolen waren zo tot twee maanden houdbaar.
Enkel gezonde en frisse kolen zijn geschikt voor lange bewaring. Het is belangrijk om tijdens de bewaring de koelcel af en toe te luchten.
Geert Desmedt
Teeltexpert
Resultaten rassenproeven
Volgens kooltype
-
Witte kool
Bekijk hier de meest recente verslagen van witte kool.
-
Rode kool
Bekijk hier de meest recentste verslagen van rode kool.
-
Spitskool
Bekijk hier de meest recentste verslagen van spitskool.
-
Chinese kool
Bekijk hier de meest recente verslagen van witte kool.