Beregeningsboom

Innovatieve irrigatietechnieken

Efficiënter watergebruik dankzij innovatie irrigatietechnieken

Er komen steeds meer innovatieve technieken op de markt om irrigatiewater zo efficiënt mogelijk in te zetten. Sommige technieken focussen op een uniforme watergift, zonder verspilling op de hoeken en randen van het perceel. Andere technieken maken het mogelijk om beregeningsinstallaties van op afstand op te volgen en eventueel bij te sturen met een app. Daarnaast is er reeds technologie beschikbaar waarbij percelen in secties kunnen worden ingedeeld om variabel te beregenen.

Beredeneerd omspringen met het beschikbare water wordt een steeds grotere prioriteit. Het klimaat verandert en de kans is reëel dat we in de toekomst te maken krijgen met frequentere en intensere droogteperiodes. Gelukkig staat ook de technologie niet stil. Er zijn reeds verschillende irrigatietechnieken die focussen op een duurzaam watergebruik.

Haspel en kanon

Beregenen met een haspel en kanon is in Vlaanderen nog steeds de meest gebruikte manier van irrigeren. Hierbij staat de haspel op een vast punt en wordt de waterslang met kanon naar het verste punt getrokken en vervolgens, tijdens de irrigatiebeurt, stilaan terug opgerold. Eventueel kan een kanon ook op een watertank gemonteerd worden.

Een variant hierop is de Fasterholt®. Daarbij staat het kanon geïnstalleerd op de haspel en wordt deze haspel door het perceel uitgereden.

Haspel en kanon

Het is ook mogelijk om dergelijke beregeningsinstallaties verder uit te breiden met extra technologische voorzieningen.

1.    Een GunCorner® die zorgt dat de maximale werkbreedte van de sproeier in alle richtingen kan beperkt worden. Dit gebeurt door een straalbreker die de waterstraal op het juiste moment doorbreekt, waardoor er zonder overlap een uniforme watergift wordt gegarandeerd. Bovendien kan je zo alle hoeken en kanten van het perceel correct beregenen, zonder dat er water buiten de perceelsgrenzen terechtkomt. 

Guncorner

2.    Een Raindancer Pro® die het mogelijk maakt om variabel en plaatsspecifiek te beregenen. Hiervoor wordt een gps-module met zonnepaneel op het kanon gemonteerd. Via een app kan je niet alleen de haspel opvolgen, maar ook het kanon aansturen en zo variabel doseren. 

Raindancer Pro

3.    De Crodeon Reporter®. Dit is een draadloze sensormodule waarmee je jouw beregeningsinstallatie van op afstand kan opvolgen. Elke minuut wordt de actuele werkdruk, de afstand tot het kanon en de oprolsnelheid van de haspel weergegeven via de smartphone of tablet.

4.    Met de IdroMOP/IrriMOP-ID4®, een elektronische controle- en besturingseenheid, kan je naast opvolgen, jouw installatie ook van op afstand aansturen. 

IRRIMOP

Beregeningsboom

De beregeningsboom vormt een alternatief voor het kanon. Hierbij is een sproeiboom uitgerust met kleine sprinklers die het mogelijk maken om te beregenen met fijne druppels. Een beregeningsboom kan ook op een watertank gemonteerd worden. 

Beregeningsboom

Bandirrigatie

Bij bandirrigatie, een variant op de beregeningsboom, beregen je enkel de stroken of rijen waar je gezaaid of geplant hebt. Dat gebeurt met een aangiettoestel gemonteerd op de tractor. Aangezien het water enkel terechtkomt op de plaats van het gewas, is het mogelijk om tot 50% water te besparen. Deze techniek is vooral nuttig om gezaaide teelten op ruggen (bv. wortelen of witloofwortelen) voor opkomst te beregenen, zodat een goede kieming en opkomst wordt gegarandeerd. Daarnaast kan deze techniek ook ingezet worden in geplante teelten, zoals prei en knolselder. Ook om de startgroei van koolgewassen kort na het planten te verzekeren, kan bandirrigatie soelaas bieden. 

Bandirrigatie

Druppelirrigatie

Bij druppelirrigatie wordt water (eventueel met meststoffen = fertigatie) bij de planten gebracht via een dunwandige PE-slang met geïntegreerde labyrintdruppelaars. Deze druppelslangen kunnen zowel bovengronds als ondergronds worden aangebracht. Het gewas krijgt hierdoor op de meest efficiënte wijze water (en meststoffen) toegediend wat tot een aanzienlijke waterbesparing kan leiden. 

Druppelirrigatie-knolselder

Beregeningstool

Extra informatie over deze irrigatietechnieken, inclusief de voordelen en uitdagingen, vind je terug in de technische fiches op de beregeningstool. 

Demonstratieproject 'OptiwAPP - Optimale Waterapplicatie'

Het demonstratieproject 'OptiwAPP - Optimale Waterapplicatie’ is een samenwerking tussen PCG, Inagro, Bodemkundige Dienst van België en PCA en wordt gerealiseerd met financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling

Logo's demoproject optiwapp

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.