Xanthomonas op een koolblad

Wat kan ik doen tegen bacterieziekte in savooikool?

Onderzoek toont aan dat frequente toepassing van bacteriofagen aantasting van kool door bacterieziekte (Xanthomonas campestris pv. campestris) kan verminderen.
Als je bacterieziekte vaststelt in je gewas, dan zijn de beheersingsmogelijkheden nu beperkt tot preventieve en hygiënische maatregelen.

Voorafgaand onderzoek in labo

Bacterieziekten in koolgewassen zijn moeilijk te bestrijden omdat er geen chemische gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar zijn. Preventieve en hygiënische maatregelen waren tot nu toe de enige optie maar onderzoek toonde aan dat frequente toepassing van bacteriefagen de aantasting kan verminderen. Bacteriofagen of kortweg fagen zijn virussen die in onze bodems voorkomen en specifiek bacteriën kunnen afdoden. Deze fagen zijn ongevaarlijk voor de mens. Omdat fagen momenteel niet commercieel beschikbaar zijn in België  selecteerde en kweekte onze onderzoekspartner KULeuven specifieke fagen tegen Xanthomonas campestris. Het ILVO zorgde vervolgens voor de kweek van de bacteriën zodat de proefcentra de werking en efficiëntie van de fagen in kleinschalige veldproeven kon aantonen.

Fagen zijn bacteriedodenden virussen, het zijn dus natuurlijke, biologische bestrijders die geen residuen achterlaten op de groenten.

Ook bacterie aantasting mogelijk in droge zomers door beregenen

De afgelopen zomers waren door het droge, warme weer algemeen minder gunstig voor het voorkomen van bacterieziekten. Toch kan er ook dan bacterieaantasting optreden omdat beregenen de bacterie terug actief maakt. Let dus op met beregenen omdat bacterie zich makkelijk in het veld verspreidt via opspattend water.

Preventieve maatregelen bij bacterieziekte

Verwijder meteen aangetaste planten uit het veld en behandel een aangetast veld als laatste om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen.

Resultaten veldproeven hoopgevend

Om de werking van fagen te kunnen testen, infecteren we de veldproeven kunstmatig met bacteriën. Vooralsnog konden geen te grote verschillend worden gedetecteerd tussen behandelde en onbehandelde plots. Het beste beduidend resultaat wordt behaald tot dusver met een plantbakbehandeling.

Bacterie aantasting op het veld

Merk je bacteriesymptomen op in je gewas?

Neem dan contact op met Sabien Pollet.

Verdieping - Brochure bacterieziekten

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.