Bio wortelen

Rassenkeuze bio wortelen

Nerac geldt ook in biologische landbouw nog steeds als het referentieras voor bewaarwortelen van het nantaise-type. Omdat zaaizaad van Nerac enkel beschikbaar is als niet chemisch behandeld, vergelijken we in rassenproeven dit standaardras met andere biologische (zaadvaste) rassen.

Op het proefbedrijf voor biologische teelt van Inagro telen we wortelen in een zesjarige rotatie. Na prei komt een teelt wortel- of knolgewas (wortelen, knolselder of witloof). Sinds 2016 werken we met een vast rijpadensysteem en wordt er niet meer geploegd. Voor de wortelteelt worden er ruggen getrokken in april om een voldoende lange periode vals zaaibed te kunnen aanhouden. Voor de zaai van wortelen, omstreeks half mei, worden de ruggen gebrand. Zo wordt de onkruidzaadbank in de ruggen al voor een stuk uitgeput.

Onkruidbeheersing in biologische wortelteelt is niet eenvoudig. Op het proefbedrijf maken we gebruik van mechanische en thermische onkruidbeheersing en voeren we waar nodig nog manuele wiedbeurten uit met behulp van een wiedbed. De thermische onkruidbeheersing voeren we uit met een brander net voor opkomst. Mechanisch maken we gebruik van een wiedeg en van schoffelmessen voor op en voor tussen de ruggen. 

BIO wiedbed

De oogst valt typisch eind oktober, begin november. Tijdens de teelt worden de rassen gescoord op algemene stand, ziektegevoeligheid, standdichtheid... Bij de oogst bepalen we uiteraard de marktbare opbrengst, maar ook de sortering, de uniformiteit en de kwaliteit van de verschillende rassen worden met elkaar vergeleken. Indien mogelijk, voeren we ook een smaaktest uit om de culinaire waarde van de rassen te quoteren.

Bio wortelen

Meer info?

Lees het meest recente verslag van onze rassenproef of neem contact op met Lieven Delanote, onze bedrijfsadviseur biologische land- en tuinbouw.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.