Bio_aardbei

Kies de doordrager die bij jou past

Iedere doordrager heeft zijn eigen karakteristieken. Op deze pagina vind je onze bevindingen van de demonstratieve rassenproeven.

Jaarlijks voert Inagro demonstratieve rassenproeven op substraat uit. We kiezen hierbij de meest beloftevolle commerciële rassen en de rassen waarvoor in onze regio het meest interesse is. We kopen het plantgoed aan bij vermeerderingsbedrijven en volgen de ontwikkeling, productie en kwaliteit op van ieder ras. 

​We demonstreerden al doordragers op stellingen onder regenkap en onder glas in de zomer. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de uitgevoerde demonstratieve rassenproeven van de voorbije jaren. Vervolgens formuleerden we onze bevindingen per ras. 

Tabel 1: Overzicht van de demonstratieve rassenproeven van de voorbije jaren

Ras/periode Stellingen onder regenkap Stellingen onder glas
Plantdichtheid 9 planten /lm 6 planten /lm 9 planten /lm
Plantdatum 2017 2018 2019 2020 2017
  21 maart 21 maart 29 maart 25 maart 10 mei
Bravura     X X  
Cantus       X  
Favori X X     X
Florentina X       X
Furore   X     X
Harmony X       X
Malling Champion     X X  
Murano X X X X X
Soprano   X X X  
Verity X X X X X

 

Doordragers verschillen met junidragers doordat ze lange-dag planten zijn en dus continu bloemen kunnen aanleggen. 

Jolien Claerbout

aardbeien aan de plant

Bravura (Flevo Berry)

Bravura is een ras met een goede productie en goede sortering.  

In onze proeven behaalden we 8,5-8,6 kg/lm met 72-78% klasse I vruchten. In 2020 waren de vruchten iets harder en vertoonden ze vaak een centrale holte. We moesten het ras vaker gaan snoeien door zijn sterke vegetatieve groei. In 2019 waren de vruchten eerder zaderig. 

Bravura_

Cantus (CIV)

Cantus hadden we nog maar enkel in 2020 in proef. Dit ras behaalde 8,7 kg/lm met 68% klasse I vruchten. De pluk startte iets later en de eerste oogstpiek was eerder beperkt. In deze teelt hadden we opvallend meer misvormde vruchten dan bij de andere rassen. 

Cantus_

Favori (Flevo Berry)

Favori heeft lange conische vruchten met een aromatisch smaakbeleving. Dit ras is weinig vatbaar voor witziekte en vruchtrot. Favori heeft een goede opbrengst en gematigde sortering. 

In 2018 behaalden we een opbrengst van 9,5 kg/lm met 62% klasse I vruchten wanneer er werd geplant aan 6 planten per lopende meter. In 2017 werd er geplant met 9 planten per lopende meter en behaalden we 8,5 kg/lm met 52% klasse I vruchten op stellingen onder regenkap. Onder glas behaalden we in 2017 5,3 kg/lm met 62% klasse I vruchten. In de proef onder glas in 2017 had dit ras de hoogste hardheid. 

Favori_

Florentina (Flevo Berry)

Florentina hadden we enkel in 2017 in proef. Op stellingen onder regenkap behaalde Florentina 8,4 kg/lm met 71% klasse I vruchten. Onder glas was de totale opbrengst 7,1 kg/lm met 44% klasse I vruchten. 

Florentina_

Furore (Flevo Berry)

Furore hadden we enkel in 2018 in proef. Het ras behaalde een totale opbrengst van 11,0 kg/lm met 67% klasse I vruchten. Het had een erg hoge eerste oogstpiek en de vruchten hadden een vrij laag Brix-gehalte. 

Furore_

Harmony (Vissers)

Harmony hadden we enkel in 2017 in proef. Dit ras bracht 9,0 kg/lm met 56% klasse I vruchten op stellingen onder regenkap en 6,4 kg/lm met 41% klasse I vruchten onder glas. 

Harmony_

Malling Champion (East Malling Research)

Malling Champion is een ras met een goede opbrengst en een kleinere sortering. De vruchten zijn iets harder.  

We behaalden de voorbije jaren 9,0-9,2 kg/lm met 57-69% klasse I vruchten. In 2020 hadden deze vruchten een iets blekere doorsnede. In 2019 was er een duidelijke zware tweede piek en waren de vruchten eerder zaderig. 

Malling Champion

Murano (CIV)

Murano heeft lange conische vruchten en is in warme periodes vaak iets minder hard. Bij kouder weer laat de vruchtglans soms te wensen over, zeker bij een teelt op stellingen. Over het algemeen heeft dit ras een goede opbrengst en goede sortering. 

De voorbije jaren hebben we dit ras verscheidene keren gedemonstreerd. Op stellingen onder regenkap behaalden we 8,9-9,5 kg/lm met 62-73% klasse I vruchten indien er werd geplant aan 6 planten per lopende meter. Dit ras bleek soms gevoeliger voor windschade en had regelmatiger drukplekken bij warm weer. In 2017 werd Murano aan 9 planten per lopende meter geplant en zo bereikten we op stellingen onder regenkap 10,1 kg/lm met 62% klasse I vruchten en 5,0 kg/lm met 28% klasse I vruchten onder glas. 

Murano_

Soprano (Fresh Forward)

Soprano heeft opvallend donkerdere vruchten die nog sterk kunnen doorkleuren tijdens de bewaring. Dit ras heeft een goede opbrengst en goede sortering. 

In onze proeven hadden we in het begin van de pluk steeds een hoger Brix-gehalte. We behaalden  8,2-8,3 kg/lm met 70-73% klasse I vruchten. In 2019 was de opbrengst opvallend lager, slechts 5,1 kg/lm met 71% klasse I vruchten. Dit was vooral te wijten aan het plantgoed. De vruchten hadden in 2020 een iets blekere doorsnede en de pluk was in juli eerder beperkt, maar in augustus en september hadden we hogere opbrengsten. Tijdens de hitte was dit ras ook zachter. 

Soprano_

Verity (Edward Vinson)

Verity heeft heel erg mooie vruchten van vorm, glans en kleur. Dit ras had telkens een goede opbrengst met uitstekende sortering. Hoewel het ras soms in periodes iets moeilijker plukt, heeft het wel een hoog plukrendement door het hoog percentage aan klasse I vruchten. 

In onze proeven waarbij er aan 6 planten per lopende meter werd geplant, behaalden we een totale opbrengst van 8,0-8,5 kg/lm met 79-82% klasse I vruchten op stellingen onder regenkap. Indien er aan 9 planten per lopende meter werd geplant behaalden we 5,2 kg/lm met 74% klasse I vruchten op stellingen onder regenkap en 5,4 kg/lm met 60% klasse I vruchten onder glas. In 2020 was de pluk in juli eerder beperkt, maar in augustus en september hadden we een hogere opbrengst. Ook in 2018 was er een beperkte eerste oogstpiek. 

Verity_

Meer info

Wil je graag meer weten over de doordragers?

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.