zaai ruitvorm

Levert ruitzaai een hogere opbrengst?

Opbrengst- en kwaliteitsvoordeel van ruitzaai mais

Principe ruitzaai

Het zaaien van mais op gelijke afstanden, zoals in driehoeksverband of ruitzaai, geeft meer ruimte aan elke plant. Waardoor het wortelstelsel zich sneller en sterker kan ontwikkelen en de wortelzode zich sneller zal sluiten. Een uitgebreider netwerk van wortels zorgt voor een efficiëntere benutting van drijfmest, wat op zijn beurt zou kunnen leiden tot minder uitspoeling van nitraat. Daarnaast mag je verwachten dat de lagere concurrentiedruk per plant zorgt voor grotere kolven, met een positieve invloed op de VEM-waarde.

Ruitzaai bovenaf
Uitleg ruitzaai

Aangepaste zaaimachine

Een aangepaste zaaimachine laat toe op die manier te zaaien. Maar er zijn ook al andere machines die dit principe benaderen. Heel wat constructeurs ontwikkelden zaaimachines waarbij de afstand tussen de maisrijen kan verkleinen. In de praktijk zagen we dat je met wat creativiteit en eigen materiaal snel een oplossing kan bedenken om mais te zaaien met een kleinere rij-afstand, maar grotere afstand in de rij.

Kverneland ruitzaai
Gangbare en ruitzaai

Invloed op opbrengst

De planten gelijkmatiger verdelen over het veld zorgt ervoor dat er per maisplant meer ruimte is, wat een betere ontwikkeling van de wortels toelaat. Er is namelijk minder onderlinge concurrentie voor nutriënten en vocht in de bodem als de planten meer individuele ruimte rondom zich beschikbaar hebben. Door een betere verdeling van de planten zal de bodem ook sneller bedekt zijn, wat uitspoeling en erosie kan beperken. Meer ruimte voor de plant kan op zijn beurt ook zorgen voor een betere ontwikkeling van de kolven, wat een positieve invloed heeft op de VEM-waarde van de maiskuil.

De opbrengstcijfers in proeven tonen over het algemeen een gelijke opbrengst tot lichte meeropbrengst voor ruitzaai. In het geval van een opbrengststijging is het hogere kolfaandeel de bepalende factor. Hogere kolfopbrengsten resulteren in hogere zetmeelgehaltes en VEM-waarden.

Ruitzaai bij oogst

Oogsten

Na ruitzaai kan je enkel oogsten met een rij-onafhankelijk voorzetstuk. Voor kuilmais bestaan al vele jaren rij-onafhankelijke voorzetstukken. Recenter kwamen die er ook voor CCM of korrelmais. Bij rij-afhankelijke voorzetstukken kan het een oplossing om de openingen breder in te stellen.

Meer info?

Wens je meer info, neem dan contact met ons op.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.