Hoe hou je coloradokevers onder controle in de biologische teelt?
Onder invloed van de klimaatveranderingen is de Coloradokever (Leptinotarsa decemlineata) terug in opmars en ontwikkelen zich twee generaties in het teeltseizoen. Eind april - begin mei kan je de eerste coloradokevers spotten op aardappelopslag of op vroege aardappelen. Wees er tijdig alert voor en zorg dat je naast de volwassen kevers ook de eitjes en larven kan herkennen.
Pak de plaag aan bij de bron
De overwinterde kevers ontluiken in het voorjaar uit de grond waar ze vorig jaar in aardappelen ontwikkelden. De kevers voeden zich eerst op aardappel opslagplanten, paren en leggen eitjes af. Die beginpopulatie is bepalend voor de druk in naburige aardappelpercelen. Een eerste beheersingsmaatregel is daarom opslagplanten vernietigen. Zo pak je de plaag al aan bij de verspreidingsbron.
Als je de eerste kevers op kleine schaal vaststelt, bv. in volkstuinen of op opslagplanten, dan kan je de kevers wegvangen en de eitjes vernietigen. Door hun opvallende uiterlijk, zowel de kevers als de eitjes, kan je ze heel gemakkelijk detecteren. Daarvoor heb je geen loep of geoefend oog nodig.
Richt je bestrijding op de larven
De eileg en de ontwikkeling van de larven is sterk afhankelijk van de temperatuur. Onder gunstige omstandigheden (o.a. een warm voorjaar) kan de populatie zich goed opbouwen. Meestal komen de larven in haarden voor, verspreid in het aardappelperceel. Komen die haarden slechts beperkt voor in het perceel, dan is een volveldse bestrijding economisch niet verantwoord. Toch kan het in dat geval verstandig zijn om een pleksgewijze behandeling uit te voeren.
Zomerkevers
De rode larven zijn volgroeid in 3 tot 5 weken. Daarna laten ze zich vallen om in de bodem te verpoppen. Het popstadium duurt ongeveer twee weken, waarna dan de zogenaamde zomerkevers verschijnen. Afhankelijk van de temperatuur zal er dan nog een tweede generatie ontwikkelen. In juli of augustus verschijnen dan nieuwe larven.
Middelen met spinosad of azadirachtine (NeemAzal) hebben een goede werking tegen de larven. Plan je bespuiting van zodra je larven ziet en stel deze niet uit want je bestrijding is efficiënter als je de larven in een jong stadium aanpakt.
Raptol (actieve stof pyrethrinen) mag je ook gebruiken in de bioteelt maar raden we niet aan. Dit middel heeft een brede contactwerking tegen veel insecten waardoor je ook natuurlijke vijanden van bladluizen mee afdoodt.