Impala Kordes Gouden Roos 2021

Uitslag rozenkeuring 2021

Jaarlijks gaat een internationale jury van rozenkenners op zoek naar de best presterende nieuwe roos in de Rozentuin in Kortrijk. De kweker van de best presterende nieuwe roos kreeg er op vrijdag 25 juni 2021 de 60e ereprijs ‘Gouden Roos’.

Door de verspreiding van het coronavirus verliep de keuringen van 2020 en 2021 anders dan gewoonlijk. Uit veiligheidsoverweging werd beslist om de internationale jury niet samen te brengen en de keuring over te laten aan de permanente jury. De uitslag is dan ook gebaseerd op zes beoordelingen van de permanente jury, verspreid over twee teeltjaren. De leden van de permanente jury voerden de keuring uit volgens de gebruikelijke procedure. Technisch verliep de beoordeling dus zoals gewoonlijk.

Impala van Kordes is Gouden Roos 2021

Veertien rozenkwekers uit vijf landen (België, Nederland, Frankrijk, Denemarken en Duitsland) waagden in 2021 hun kans. Alle selecteurs brachten zo maar liefst 93 rozen samen. De kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten kregen op vrijdag 25 juni een prijs toegekend. De Roos Impala van kweker Kordes behaalde het hoogste aantal punten en ontving de ereprijs: de zogenaamde “Gouden Roos”.

Impala Kordes Gouden Roos 2021

Grootbloemige roos van Viva International gedoopt tot roos ‘Frans Thomas’

Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om – voor het eerst sinds 2004 – een nieuwe roos te dopen in de Internationale Rozentuin in Kortrijk. Een grootbloemige roos van veredelaar Viva International uit Herselt kreeg er de naam ‘Frans Thomas’. “De trosroos heeft een veelvoud aan heerlijk geurende bloemen. De rozerode knoppen openen zich tot een gevulde dieproze roos met oranjegeel hart”, klinkt het bij Viva International. “De heerlijk zoete rozengeur is kruidig met een ondertoon van kruidnagel. Opvallend bij de jongere planten zijn de mooie bruinrode bloemstengels in het voorjaar. De plant heeft bovendien een hoge resistentie tegen ziektes en plagen.”

Frans Thomas, waarnaar de roos verwijst, kreeg die eer voor zijn jarenlange belangeloze inzet voor de roos. In 1990 sloot hij zich als bestuurslid aan bij de Koninklijke Nationale Maatschappij 'De vrienden van de roos'. In 2003 werd hij er unaniem verkozen tot voorzitter. Frans Thomas is ook nauw betrokken bij de WFRS en woont over de hele wereld congressen bij. Daarnaast is hij jurylid bij verschillende Europese rozenconcours. Hij werkt ook al jaren actief mee aan de Kortrijkse rozentuin via de werkgroep die de kwaliteit en promotie van de rozentuin in stand houdt. “Frans is bijzonder bekwaam in plantkunde, met een passie voor rozen en bromelia’s”, klinkt het bij 'De vrienden van de roos'.

Meter van de roos ‘Frans Thomas’ is Marga Verwer, waarmee Frans Thomas al jaren reist. Jaak Vangampelaere, goede vriend van Frans Thomas en oud-medewerker van ILVO, neemt het peterschap op zich.