REFRAME - Towards a Regional Food Frame

Project info

Project type

Interreg North Sea

Start date

01/01/2016

End date

28/02/2021

Komende jaren wordt voorspeld dat 5 miljoen jobs op het platteland zullen verdwijnen. De veranderingen zijn niet alleen de zorg van landbouwers. Alle KMO’s gerelateerd met het agrobusinesscomplex worden hard getroffen. Nieuwe businesskansen kunnen gevonden worden in de korte keten. Deze kunnen echter slagen door een professionele aanpak op een juiste schaal. Dit biedt kansen op vier met elkaar verbonden onderdelen:

  1. Verzamel markt relevante regionale gegevens;
  2. Ontwikkeling van innovatieve specialisatie strategieën voor KMO’s;
  3. Smeden van nieuwe vormen van regionale samenwerking en partnerschap op basis van gemeenschappelijke voordelen en gedeelde waarden;
  4. Verwerven van specifieke vaardigheden.

Reframe (Towards a Regional Food Frame - RFF) neemt deze uitdagingen aan. In een living lab van 5 regionale pilots, zullen de projectpartners een pakket aan maatregelen nemen om de stedelijke voedselvraag en de bijhorende regionale voorziening op te schalen. Via een onderzoeksproces worden regionale sterktes en zwaktes verbonden aan de vraag naar en het aanbod van voedsel. Reframe biedt een ondersteuning voor voedselgerelateerde KMO’s door het ontwikkelen en implementeren van slimme specialisatie strategieën m.b.t. korte keten tussen de stad en het platteland. Alle pilootprojecten maken gebruik van een 5-stappenplan op weg naar een Regional Food Frame. Een transnational learning lab wordt opgericht om vaardigheden van de stakeholders aan te scherpen via opleiding. De know-how die nodig is voor het opzetten van deze Regional Food Frames wordt verzameld in een transnationaal netwerk van experten.

Deelnemende landen: Nederland, Denemarken, Duitsland, Zweden en België (Oost- en West-Vlaanderen).
De projectpartners in Oost- en West-Vlaanderen zijn: Vives, Inagro, Erov en PCG. Zij wensen grootkeukens en korte keten producenten te verbinden in de regio Oudenaarde-Roeselare.

Partners

Economische Raad voor Oost-Vlaanderen

Vives Hogeschool

PCG - Provinciaal Proefcentrum voor de groenteteelt

Inagro vzw

Gebiedscoöperatie Westerkwartier (NL)

Smagen af Danmark (DK)

Genossenschaft Berne 2020 (DE)

Berufsbildende Schulen für den Landkreis Wesermarsch (DE)

Grünlandzentrum Niedersachsen/Bremen e.V. (DE)

Lokalproducerat i Väst AB (SE)

Naturbruksförvaltningen Västa Götelandsregionen (SE)

Taste of Denmark (DK)

Diakonie im Oldenburger Land (DE)

Agroväst Livsmedel AB (SE)

Gemeente Groningen (NL)

Financers

Provincie West-Vlaanderen

Europese Unie

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.