REFOREST

Dronebeeld van het agroforestryperceel met tussenteelt prei

Project info

Project info

Project type

Horizon Europe

Startdatum

01/07/2022

Einddatum

30/06/2026

​Met ​REFOREST willen we de prestaties en de toepassing van agroforestry-systemen verbeteren. We weten dat de integratie van bomen op landbouwbedrijven bijdraagt tot:

  • de beperking van de klimaatverandering,
  • bodemdegradatie voorkomt,
  • de habitatvoorziening verbetert,
  • de waterhuishouding verbetert en
  • dat hierdoor nieuwe ketenontwikkeling kan ontstaan.

Maar wat houdt de telers op vandaag tegen? Er zijn verschillende belemmeringen bekend, zoals de financiële gevolgen voor het landbouwbedrijf, het gebrek aan deskundigheid en kennis, of grondbezit. 

REFOREST is een samenwerking tussen 14 partners van 10 EU landen, elk met hun eigen relevante expertise. Samen wordt gekeken om op basis van bestaande kennis oplossingen te zoeken voor de belemmeringen die de opschaling van agroforestry in Europa hinderen. De strategische doelstelling is om agroforestry breder ingang te doen vinden door de waarde van koolstof en biodiversiteit in te passen in de landbouw business modellen. Een netwerk van living labs zal instaan voor de co-creatie en het uittesten van tools, instrumenten en informatie output ontwikkeld binnen dit project.

Binnen het REFOREST project gaat Inagro aan de slag met zijn eigen agroforestry demo- en onderzoeksperceel. Dit perceel maakt deel uit van de 7 living labs in dit project.

Logo REFOREST

We know that agroforestry is a very good alternative to modern agricultural monocultures, our project aims to facilitate its adoption in Europe.

Martin Lukáč

ReForest coordinator

Boomstroken ingezaaid met meerjarig graskruidenmengsel en prei als tussenteelt.

Projectposter

Eerder verschenen nieuwsberichten

Partners

Financiers

Europese Unie

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.