Ontwikkeling van een lokale (eiwit)keten voor gele erwt

pisum sativum teelt

Project info

Project info

Project type

Projecten relance 2021

Startdatum

01/06/2022

Einddatum

31/05/2024

Recent marktonderzoek, i.o.v. FEVIA, toont aan dat Belgische consumenten gevoelig zijn geworden voor duurzame voeding. Men kiest opvallend meer voor lokale en evenwichtige voeding en een groot deel is bereid om meer te betalen voor lekkere, duurzame en gezonde voeding. Toch zijn er enkele bottlenecks die de doorbraak van de lokale eiwitketens in Vlaanderen vertragen.

Een veelbelovend eiwitgewas is gele erwt (type velderwt of Pisum sativum L). Gele erwt is zowel nutritioneel als technologisch een interessant gewas voor de voedingsindustrie door zijn hoog eiwit- (23%) en vezelgehalte (22%), interessant aminozuurprofiel en neutrale kleur en smaak. De technologische eigenschappen maken gele erwt geschikt in o.a. vleesvervangers, plantaardige dranken, als functioneel ingrediënt of als alternatief voor geïmporteerde soja en kikkererwt. De teelt van gele erwt is momenteel beperkt (870 ha in België en slechts 210 ha in Vlaanderen).

Nochtans is het Vlaamse klimaat geschikt en is de teelt van velderwt een historisch gegeven, weliswaar voor veevoeder of als jonge peul voor diepvriesgroenten. Verschillende Vlaamse voedingsbedrijven zijn sterk geïnteresseerd in (en vragende partij naar) lokaal geteelde gele erwt. Toch blijkt het niet eenvoudig om te komen tot een duurzame lokale keten waarbij elke schakel (financieel) naar waarde wordt geschat.

In het project Peapact wil het consortium verschillende ketenactoren met gelijkaardige ambities succesvol aaneenschakelen in duurzame lokale eiwitketens (biologisch en gangbaar) rond Vlaamse gele erwt.

  • Landbouwers telen succesvol gele erwt als beloftevol eiwitgewas in hun teeltrotatie en ontvangen hiervoor een eerlijke prijs. Het areaal aan gele erwt voor humane consumptie wordt uitgebreid.
  • Verwerkers hebben toegang tot kwalitatieve lokale gele erwt en spelen in op de wensen van de consument.
  • Consumenten hebben toegang tot een meer divers aanbod aan gezonde en duurzame, plantaardige voeding.
  • Overheden ontvangen advies inzake haalbare en ambitieuze beleidsmaatregelen gelinkt aan de eiwitshift. 

Partners

Financiers

Agentschap Landbouw & Zeevisserij

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.