Trans-Pest: ontwikkeling en evaluatie van bio-insecticiden die bestand zijn tegen klimaatverandering

bloemen en tarwe

Project info

Project info

Project type

Interreg Frankrijk - Wallonië - Vlaanderen

Startdatum

01/07/2024

Einddatum

30/06/2028

Klimaatverandering als uitdaging voor duurzame gewasbeschermingsmiddelen

Een belangrijke beperking voor de Europese ambitie om het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen is de klimaatverandering: klimaatverandering kan namelijk de interacties tussen gewassen en andere organismen veranderen. 
Met name de doeltreffendheid van bio-insecticiden tegen plagen zou door deze wijzigende omstandigheden kunnen worden beïnvloed. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de impact van droogte en/of hitte.
Vanuit de landbouwsector wordt er verwacht om bio-insecticiden te kunnen toepassen die innovatief, effectief, duurzaam en veerkrachtig zijn ten opzichte van milieuveranderingen.

Gemeenschappelijke uitdagingen en oplossingen

Het grensoverschrijdende gebied Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen is een gebied dat hoofdzakelijk gericht is op de productie van gewassen die sterk gelijkaardig zijn in elke regio (granen zoals tarwe of gerst, aardappelen, prei en andere groentegewassen, oliehoudende zaden, bieten). 
De plagen waarmee de sectoren geconfronteerd worden (bladluizen, trips, ritnaalden, ...), en de oplossing zoals bio-insecticiden die ontwikkeld worden, zijn in de verschillende regio's vergelijkbaar.

sluipwesp

Deze bio-insecticiden zijn gebaseerd op het gebruik van 

  • ziekteverwekkers (bijvoorbeeld entomopathogene schimmels), 
  • of natuurlijke vijanden (bijvoorbeeld gaasvliegen, mijten, nematoden, en parasitaire wespen)

van de in de betrokken regio voorkomende landbouwplagen, maar ook gebaseerd op het gebruik van essentiële plantenoliën of bacteriële lipopeptiden

Innovatie in bio-insecticiden onder invloed van klimaatverandering

Het Trans-Pest-project maakt deel uit van de projectportefeuille Biocontrol 4.0.

  1. We trachten met dit project problemen aan te pakken door in eerste instantie een beter inzicht te krijgen in het effect van milieuvariaties, en dus uiteindelijk van klimaatverandering, op de doeltreffendheid van bestaande bio-insecticiden. Deze uitdaging zal hoofdzakelijk in laboratorium- en semi-gecontroleerde omgevingen worden aangegaan door een multidisciplinaire aanpak van de gewassen en plagen waarop de portefeuille is gericht. Met name milieuveranderingen leiden tot wijzigingen in de relaties tussen planten en insecten, die op hun beurt leiden tot nieuwe uitdagingen voor de bestrijding van plagen van geleedpotigen.
  2. In een tweede fase zal het project zich richten op het verbeteren van het gebruik van bio-insecticidenoplossingen om de uitdagingen aan te gaan die klimaatverandering in de regio's en op de bij het project betrokken gewassen met zich meebrengt.

Verschillende grensoverschrijdende actoren, waaronder ondernemingen, onderzoeksstructuren en landbouwtechnische structuren, zullen dus samenwerken op het gebied van gemeenschappelijke gewassen en plagen, terwijl zij hun eigen deskundigheid inzake bepaalde bio-insecticidenoplossingen inbrengen, waardoor synergieën en een vruchtbare bodem voor toekomstige projecten worden gecreëerd.

Opbrengstbepaling prei op agroforestryperceel
In het project zal Inagro werken op onder andere plagen in aardbeien, prei en aardappelen.

Partners

Financiers

Interreg France-Wallonie-Vlaanderen

Provincie West-Vlaanderen

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.