Ingestrooide loopstal

MycoSTOP

Optimale diagnostiek voor betere preventie en controle van Mycoplasma bovis

Project info

Project info

Project type

VLAIO-LA

Startdatum

01/10/2024

Einddatum

30/09/2028

Vlaanderen kent wereldwijd de hoogste gedocumenteerde prevalentie van Mycoplasmopsis bovis (oude benaming: Mycoplasma bovis) (30% bij melk- en vleesvee; 100% op vleeskalverbedrijven). M. bovis is dan ook één van de grootste frustraties voor alle takken van de rundveehouderij. 

Situering

De infectie uit zich vooral in longontsteking (pneumonie), gewrichtsontsteking (artritis) en oorontsteking (otitis) bij kalveren en als longontsteking, gewrichtsontsteking en uierontsteking (mastitis) bij adult vee. Eenmaal binnen op een bedrijf, kan deze bacterie zich razendsnel verspreiden. De gevolgen voor economie, antibioticumgebruik, alsook mens- en dierenwelzijn zijn zeer groot. Het probleem is dat op dit moment niet goed geweten is hoe deze infectie kan worden gecontroleerd en hoe introductie in de kudde kan worden voorkomen. Dankzij het gebruik van snelscan longechografie (VLAIO LA project ‘PneumoNEE’) kunnen detectie en genezing sterk verbeterd worden. Het is echter niet geweten of de kiem nog spreidt na antibioticumbehandeling, hetgeen belangrijke informatie is om bioveiligheidsmaatregelen efficiënt te kunnen inzetten. Een andere belangrijke vraag is of getroffen bedrijven helemaal terug M. bovis vrij kunnen worden en zo ja, hoe kan dit opgevolgd worden? De meest gekende risicofactor voor introductie van M. bovis in de kudde is aankoop van recent geïnfecteerde dieren of langdurige uitscheiders (dragers). Het is dus van groot belang deze dieren vroegtijdig te kunnen identificeren. Alleen is de betrouwbaarheid van de resultaten van het huidige aankoopprotocol (aangeboden door DGZ en ARSIA) soms betwistbaar. Dit zorgt voor talrijke discussies bij veehouders en dierenartsen omtrent het gebruik ervan. Een M. bovis bedrijfsstatuut kan een alternatief zijn, maar is nog niet beschikbaar. Door het gebruik van de beschikbare diagnostische testen te optimaliseren, zijn er enkele quick wins mogelijk die de controle en preventie van M. bovis infecties op Vlaamse bedrijven (melkvee, vleesvee, vleeskalveren) sterk kunnen verbeteren. 

Algemeen doel

Het algemene doel van dit project (‘MycoSTOP’) is om de controle en preventie van M. bovis in Vlaanderen te verbeteren. De grootste uitdaging ligt hier op het gebied van het correct inzetten van diagnostische testen om antibioticumgebruik beter te richten, dragers te identificeren en de uitscheiding van M. bovis te controleren, rekening houdende met de dynamiek van M. bovis infecties op populatieniveau. De nodige kennis en innovaties zullen binnen het project gerealiseerd worden door (1) met bestaande testen diagnostische tools te ontwikkelen en aan te bieden, (2) praktijkervaring over snelscan longecho in combinatie met diagnostische testen op M. bovis bedrijven op te doen en te delen, en door (3) wetenschappelijk onderbouwde en door de stakeholders breed gedragen richtlijnen voor controle en preventie van deze infectie te ontwikkelen en te communiceren. 

Concrete doelen

MycoSTOP heeft vijf concrete doelen. 

  • Het eerste doel is de ontwikkeling van een aankoopprotocol voor M. bovis uitgaande van bestaande diagnostische testen om individuele (drager)dieren met een M. bovis infectie te kunnen identificeren. Er worden twee aparte protocollen ontwikkeld, aangepast aan kalveren en lacterende dieren die ook rekening houden met de M. bovis populatiedynamiek en invloed van (auto)vaccinatie
  • Het tweede doel omvat het ontwikkelen van een testmethode die de bedrijfsstatus van M. bovis kan bepalen (werknaam ‘Mycoscreen’). Deze teststrategie zal rekening houden met het bedrijfstype, de mogelijkheid tot het poolen van monsters, verschillende diagnostische testen en de timing voor opvolging. 
  • Het derde doel is het verzamelen van praktijkervaring met de gecombineerde toepassing van snelscan longecho geleide antibioticumbehandeling en diagnostische testen waardoor gerichte bioveiligheidsmaatregelen kunnen worden genomen. Er wordt nagegaan of er met deze combinatie wel terug een M. bovis negatieve status kan worden verkregen. 
  • Het vierde doel is het breed verspreiden van beschikbare en nieuw verworven kennis alsook de huidige verwarrende communicatie over M. bovis uit verschillende hoeken te stoppen. 
  • Finaal willen we met de nieuwe projectinformatie komen tot een wetenschappelijk onderbouwde, breed gedragen richtlijn voor controle en preventie van M. bovis infecties in Vlaanderen.

Partners

Financiers

VLAIO

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.