
Doordacht en efficiënt inzetten van eiwit in rundveevoeding
via circulaire voedermiddelen en laag-eiwit rantsoenen
Project info
Project info
Project type
Startdatum
01/12/2024Einddatum
30/11/2028
Hoe kunnen we de emissies van ammoniak bij rundvee verminderen zonder het inkomen van de landbouwer te schaden? En hoe kunnen we met circulaire voedermiddelen onze eiwit autonomie verbeteren? Met deze vragen gaat het VLAIO-LA project KringLoopKoe op zoek naar haalbare en economisch interessante manieren om efficiënter met eiwit om te gaan!
Minder eiwit voeren is minder stikstof uitstoten!
Het verminderen van het eiwitgehalte in het rantsoen kan echter leiden tot een lagere melkproductie en groei door tekorten aan bepaalde essentiële aminozuren. Daarom richt het project ‘KringLoopKoe’ zich op innovatieve voederstrategieën die de stikstofefficiëntie verhogen, zodat ook laag-eiwitrantsoenen op een economisch verantwoorde manier gevoederd kunnen worden.
Een belangrijke vraag daarbij is of koeien efficiënter worden in het gebruik van eiwit wanneer ze gedurende langere tijd een laag-eiwit rantsoen krijgen. Daarnaast wordt ook het potentieel van additieven en hun effect op de microbiële eiwitproductie onder de loep genomen. Kan vervolgens de supplementatie van aminozuren tijdens de transitie helpen om de start van de lactatie te verbeteren? En tenslotte, wat is de meerwaarde van pensbestendige aminozuren in laag-eiwitrantsoenen bij vleesvee?
Circulaire voedermiddelen vergroten onze eiwit autonomie
Hoewel de rol van rundvee en dierlijke eiwitten in onze voeding steeds meer in vraag wordt gesteld, zal de wereldwijde eiwitbehoefte door de groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart alleen maar toenemen. Hierbij is het belangrijk dat we die dierlijke eiwitten zo efficiënt mogelijk produceren. Runderen zijn (meestal) netto producenten van humaan eetbaar eiwit. Ze produceren met andere woorden dus meer eetbaar eiwit dan dat ze zelf opnemen.
Het project 'KringLoopKoe' wil dit nog verhogen door het breder aanwenden van circulaire voedermiddelen in de rundveehouderij. Dit zijn bijproducten of reststromen die niet eetbaar zijn voor de mens, maar wel potentieel hebben als voeder voor rundvee. Naast klassieke voedermiddelen, zoals droge of natte bijproducten uit de voedingsindustrie, onderzoeken we ook innovatieve producten zoals restproducten van de raffinage van gras of (micro)algen.
Maak deel uit van KringLoopKoe via het implementatietraject
Ben je geïnteresseerd om de eiwitvoorziening in jouw melk- of vleesveerantsoen te optimaliseren?
Partners


Financiers
VLAIO
